Hlavní obsah

Zbožňoval život na vysoké noze i společnost královské rodiny. Kdo byl zemřelý majitel Leicesteru?

Vičaj Srivadtanaprapcha zemřel po nehodě helikoptéry poblíž stadionu v Leicesteru.Video: Lucie Hrdličková, SNTV

 

Reklama

Sportovním světem v sobotu otřáslo neštěstí, při kterém zemřelo pět osob včetně majitele fotbalového Leicesteru Vičaje Srivadtanaprapchy.

Článek

Leicester v sobotu na domácím stadionu remizoval s West Hamem 1:1. Majitel lišek Vičaj Srivadtanaprapcha po zápase nasedl přímo ve středovém kruhu do helikoptéry, která se ale bohužel jen chvíli po startu zřítila na parkoviště poblíž stadionu King Power Stadium.

„Pilot Eric Swaffer je hrdina, helikoptéra mohla spadnout na tribunu stadionu nebo do přilehlého parku, kde byli lidé, ale pilot dokázal manévrem poslat stroj na prázdné parkoviště, “ popsal tragédii jeden ze svědků Dan Cox.

Nehodu, při které se helikoptéře údajně zastavil motor, nepřežil nikdo z pětičlenné posádky. Jednašedesátiletý Thajec tak už nikdy neuvidí svůj Leicester, který koupil před osmi lety za 39 milionů liber (1,14 miliardy korun), klub poté oddlužil a nastartoval k parádním výsledkům v probíhajícím desetiletí.

Srivadtanaprapcha byl jako majitel u postupu lišek do Premier League a také u senzačního titulu z roku 2016, o kterém se ještě dlouho bude mluvit jako o pohádkovém sportovním příběhu století. Vždyť na začátku zmíněné sezony patřil Leicester mezi největší outsidery dvacetičlenné tabulky. Pro zajímavost před sezonou 2015/16 jste si mohli vsadit na titul Leicesteru v kurzu 5000:1.

Leicester navíc před pohádkovou sezonou vyměnil trenéra Nigela Pearsona, jenž zachránil klub od sestupu a navíc dokázal vytvořit fungující tým okolo N'Gola Kantého, Jamieho Vardyho, Riyada Mahréze či Kaspera Schmeichela. Pearsona ale neshody právě s majitelem stály místo. Srivadtanaprapcha poté přivedl zkušeného Itala Claudia Ranieriho, jenž tak zažil na sklonku kariéry možná poslední velký úspěch.

„Vzpomínám si, když jsem podepisoval v roce 2011 smlouvu v Leicesteru, tak jste mi říkal: Do šesti let budeme v Lize mistrů a společně zažijeme skvělé časy. Inspiroval jste mě, začal jsem věřit, že nic není nemožné. Bez vás a vaši rodiny bychom nic takového nikdy nezažili. Díky vám se staly mé sny skutečností,“ napsal na svých sociálních sítích dánský brankář Leicesteru Kasper Schmeichel.

A co Srivadtanaprapcha slíbil, to se i stalo. Lišky po mistrovském titulu hrály příští sezony v Lize mistrů a v milionářské soutěži došly až do čtvrtfinále. O bývalém majiteli klubu mluvil podobně i útočník Jamie Vardy, který se díky angažmá v Leicesteru dostal z amatérských soutěží až na letošní mistrovství světa v Rusku. „Těžko hledám slova… Pro mě jste legenda a člověk s obrovským srdcem, duše fotbalového Leicesteru. Děkuji za vše, co jste pro mě, mou rodinu a náš klub udělal.“

Srivadtanaprapcha v thajštině znamená zářící světlo prosperity

Rodák z Bangkoku byl oblíbený nejen ve sportovním prostředí, vždyť během oslav zmíněného mistrovského titulu z předminulého roku daroval nemocnici v Leicesteru milion liber. „Ztratili jsme dobrého přítele,“ řekl Sir Peter Soulsby. Starosta Leicesteru totiž dobře ví, že Srivadtanaprapcha udělal pro region East Midlands velmi mnoho i mimo fotbalové prostředí.

Etnický Číňan miloval život na vysoké noze a ve společnosti velmi důležitých lidí v čele s členy britské královské rodiny. „Měl jsem štěstí, že jsem znal Vičaje. Byl to obchodník se silnými hodnotami, který žil pro rodinu a podporoval mnoho charitativních projektů. Bude chybět všem sportovním fanouškům,“ uvedl po katastrofě princ William.

Zatímco v Anglii si čtvrtý nejbohatší Thajec vybudoval téměř perfektní mediální obraz, tak ve své rodné zemi na něj nahlíží rozporuplně. Člověk, který striktně odmítal všechny žádosti novinářů o rozhovory, zbohatl zásluhou řetězců bezcelních obchodů King Power, které nejdříve ovládly letiště v Bangkoku a později v celé zemi.

Otec čtyř dětí, který zbožňoval drahé víno, hazard a také koně, otevřel svou první prodejnu v roce 1989. „V Thajsku je o něm veřejně známo, že vlastní společnost King Power, která v jeho rodné zemi vlastní kontroverzní monopol na bezcelní řetězec obchodů. Srivadtanaprapcha zbohatl během posledních patnácti let, což souvisí s masivním nárůstem cestovního ruchu v Thajsku,“ vysvětluje Jonathan Head z BBC.

Přesto se i v Thajsku Srivadtanaprapcha těšil z přízně královské rodiny. Vzhledem k jeho charitativní činnosti mu thajský král v roce 2012 udělil současné příjmení, které v překladu znamená zářící světlo prosperity. V sobotu zesnulý majitel Leicesteru se totiž v roce 1958 narodil jako Vičaj Raksriaksor.

Reklama

Související témata:

Doporučované