Hlavní obsah

Zbraň v boji s covidem zlevní. Ceny mohou jít dolů až o několik stovek

Foto: Profimedia.cz

PCR testy stály loni na jaře pro samoplátce až 3000 korun, v květnu 2020 se ceny zastropovaly na 1674 korun.

Reklama

Cestování se během léta může kvůli povinným testům na koronavirus značně prodražit, přestože odborníci po zlevnění volají už dlouho. Ministerstvo slibuje změnu. Ceny PCR testů by tak brzy mohly jít výrazně dolů.

Článek

Podstoupit PCR test je nyní nutné při návratu z celé řady zemí včetně Chorvatska, Rakouska nebo Itálie, oblíbených dovolenkových destinací Čechů.

Dovolená se ale kvůli vysokým částkám za testy může výrazně prodražit, a to zejména pro několikačlenné rodiny. Za jeden PCR test samoplátce zaplatí nejčastěji okolo 1500 korun, někde test i s lékařským potvrzením šplhá i přes 1800 korun.

Na potřebnou úpravu cen upozorňuje například Marián Hajdúch, ředitel olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny a bývalý národní koordinátor testování. „Dlouhodobě navrhuji, aby se cena PCR testů dál snižovala. Nejen ve zdravotnické části, ministerstvo může cenu zastropovat i pro samoplátce. Ve většině zemí má osoba nárok na PCR test třeba dvakrát do měsíce zdarma. To je věc, kterou by měl stát hradit. Jestli je ochoten hradit 350 korun za antigenní test každé tři dny, tak nechápu, proč není možné občanům zaplatit PCR test dvakrát do měsíce,“ uvedl Hajdúch pro Seznam Zprávy.

Upozorňuje zároveň, že by cena testů mohla jít dolů i samovolně, kdyby stát kapacity laboratoří více využíval a PCR testy podporoval.

Ještě loni na jaře se cena za PCR test pro samoplátce pohybovala kolem 2000 až 3000. Resort zdravotnictví tehdy vedený Adamem Vojtěchem (za ANO) ji následně v květnu 2020 zastropoval na 1674 korun. Částka za odběr se nastavila na dalších 82 korun. Od té doby se s cenami testů, při kterých se provádí výtěr z nosohltanu, významně nehýbalo.

Nižší částku tak nyní zaplatí jen ti, kdo zvolí například PCR test za slin. Při něm dochází k takzvanému samoodběru a není nutné odborně zavádět tyčinku do nosohltanu. Například nově otevřené odběrové místo na Mariánském náměstí v Praze účtuje za takový test 620 korun, s mezinárodním certifikátem stojí 770.

Na problém s drahými testy upozorňuje i Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). Podle jejího vedoucího, epidemiologa Petra Smejkala, by stát měl na PCR testy přispívat. „Odlehčil by tím zdravotním pojišťovnám. Při masivním PCR testování by cena spadla na několik málo set korun za test, jehož platnost je týden,“ uvedl Smejkal pro Hospodářské noviny.

Jak Seznam Zprávám popsala viroložka a členka MeSES Ruth Tachezy, důležité je také jasné rozlišení mezi diagnostickými testy, které nařídí lékař a má je hradit pojišťovna, a testy preventivními pro plošné využití. Právě ty by podle ní měly být dotovány podobně jako nyní antigenní vyšetřování.

Arenberger: Míříme k magické hranici

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) při nástupu do funkce zmiňoval, že by se díky novým metodám a hromadnému zpracování testů mohla cena PCR testů „v dohledné době snížit“ na 350 korun. V pondělí na přímý dotaz Seznam Zpráv ohledně přesné ceny odpovídat nechtěl, že ke snížení dojde, ale potvrdil.

„Je to hlavní směr, kterým se chceme postupně ubírat. Cena se pochopitelně, pokud se to rozšíří do velkých skupin, bude výrazně snižovat. Už teď v rámci zdravotního pojištění klesla oproti těm původním relativně vysokým částkám. A 350 korun je taková dobrá magická hranice, která ale zase záleží na tom, v jaké se to dělá oblasti,“ řekl ministr.

Zmínil i zkušenosti ze škol, kde se dá využívat hromadné vyhodnocování, tzv. pooling. Při něm podle Arenbergera klesá cena za PCR test až ke 120 korunám. „Ale tam je potřeba prověřit, jak to funguje, pokud je pooling víc než 1:6, tam už je riziko, zvlášť při odběru ze slin, že se nemusí zachytit všechny pozitivní případy,“ dodal.

Kdy tedy cena PCR testů půjde dolů? Podle Arenbergera se o to vláda „pokusí co nejdříve.“ „Pracujeme na tom už delší dobu a myslím, že do pondělka budeme schopni udělat plán, jakým způsobem se dál pohybovat,“ odvětil.

Desetkrát levnější testy?

Ministr však zároveň předpokládá, že v létě už bude pro všechny dostupné očkování proti covidu-19, což zároveň usnadní i cestování a volnočasové aktivity, při kterých by se lidé jinak testovali.

„Co se týče PCR testování, budeme zřejmě vycházet z evropských doporučení, která ale také nejsou ještě úplně definována. Předpokládáme, že ať už jeden či druhý z testů z toho jednoho pohledu bude zřejmě k dispozici zdarma, ale je to stejně přesná informace jako to, když pan ministr Zaorálek říká, že PCR test by byl za 1500. Nehovořme o stávajících částkách, které se někde vybírají. Hovořme o tom, že zatím pracujeme na těchto variantách a že se klidně můžeme dostat i na částky pětkrát až desetkrát nižší. Je to stále otevřené,“ dodal Arenberger neurčitě.

Ulevit od cestovních nákladů na testování se vláda už nyní rozhodla v případě očkovaných proti covidu-19. Pokud mají alespoň 14 dní po druhé dávce vakcíny proti covidu-19, mohou se od úterý bez testů či karantény vracet z tzv. červených a oranžových zemí.

Reklama

Doporučované