Hlavní obsah

„Zbraně ke stažení” na poslední chvíli zakázal americký soud

Senátoři, kteří u soudu podali žalobu, varovali před možným ohrožením bezpečí občanů.Video: Reuters

 

Reklama

Americký soud dočasně zakázal veřejnou distribuci elektronických materiálů k výrobě zbraní na 3D tiskárnách, a to jen několik hodin před plánovaným termínem zpřístupnění. Senátoři, kteří u soudu podali žalobu, varovali před možným ohrožením bezpečí občanů.

Článek

Americký soud vydal v úterý dočasný zákaz veřejné distribuce souborů pro výrobu zbraní pomocí 3D tisku. Podle soudce, který vyhověl požadavku osmi amerických států, může jejich volná dostupnost ohrozit bezpečí Američanů.

Skupina demokratických senátorů z osmi amerických států se na soud v Seattlu obrátila se žalobou poté, co federální vláda na základě mimosoudní dohody z letošního června po několikaletém sporu povolila internetové šíření elektronických dat, s jejichž pomocí si lidé mohou vyrobit plastovou poloautomatickou pušku na 3D tiskárně.

„Na internetu se najednou objeví plány na výrobu zbraně, která se může vyhnout detekčním systémům na letištích, v námořních přístavech, ve vládních budovách a také na sportovních stadionech. Odporuje to zdravému rozumu. Tohle zatím Trumpova vláda dokázala,” uvedl senátor Bill Nelson, který zastupuje Floridu, kde v únoru střelec zmasakroval 17 lidí během střelby na střední škole.

Soubory k tisku plastické zbraně nabídla na internetu k volnému použití texaská firma Defense Distributed a úřady USA tento krok koncem června schválily. Společnost je na internetu zveřejnila už před pěti lety a stáhlo si je na 100 tisíc lidí. Tehdy však úřad kontrolující obchod se zbraněmi jejich volnou distribuci zakázal s odůvodněním, že porušuje pravidla vývozu zbraní. Firma však krok úřadu zažalovala a vláda na základě mimosoudní dohody zákaz letos zrušila.

Demokratičtí politici také vyzvali prezidenta Donalda Trumpa, aby se zasadil o trvalý zákaz volného používání souborů pro tisk plastových zbraní. Republikánská hlava státu přislíbila, že tento problém bude řešit, neboť jejich volná dostupnost podle něho „nejspíš nedává velký smysl”.

Zatímco demokratičtí politici považují aktivitu Defense Distributed za ohrožení americké bezpečnosti, neboť zbraně se podle nich mohou snadno dostat do rukou zločinců, řada expertů jejich obavy mírní. Relativně snadno dostupné klasické zbraně mají totiž podle znalců ve srovnání s těmi z tiskárny daleko vyšší životnost a také spolehlivost. Plastové exempláře vyrobené pomocí 3D tisku se podle nich rozpadnou po několika výstřelech.

Reklama

Doporučované