Hlavní obsah

Zbraně nejsou banány, ty se nezkazí. Otevřete případ, v němž podezřelý je i stát, žádá AI

Ukázka z nového dílu seriálu Zvláštní vyšetřování, v níž bývalý ministr Cyril Svoboda potvrzuje informaci o nalezených zbraních (ilustrační foto: ČTK).

 

Reklama

Exkluzivně na Seznamu: Odhalení případu z dob ministra zahraničí Jana Kavana, kdy do kontejnerů se stavebním materiálem byly pravděpodobně v režii vojenské rozvědky nelegálně přibaleny zbraně, už vyvolalo první reakce. Zjištění přinesl nový díl investigativního seriálu Zvláštní vyšetřování.

Článek

Případ se stal v roce 2002 a je tudíž promlčený. Přesto česká pobočka Amnesty International žádá jeho řádné vyšetření: Seznam Zprávy odhalil v pořadu Zvláštní vyšetřování, že v dobách ministra zahraničí Jana Kavana stát velmi pravděpodobně kryl nelegální vývoz zbraní do Afriky.

„To, o čem jste dnes informovali, je naprosto nepřípustná praxe. Je to nelegální obchod,“ řekl šéf české pobočky Amnesty International Martin Balcar. „Tu věc je nutné řádně vyšetřit bez ohledu na to, zda je promlčená, či ne. Pokud jsou informace v reportáži pravdivé, pak byl nepochybně porušen zákon i v té době. Zbraně nejsou banány a tak rychle se nekazí. Musela přece existovat metodika, jak se takové kontejnery balily, kdo u toho byl, kdo to kontroloval a podobně,“ apeluje Balcar na vyšetření případu z roku 2002.

Zdůraznil, že s podobným případem, který by se dostal na veřejnost, se zatím nesetkal: „Je to skutečné harakiri. Svědčí to o tom, že někomu na tom vývozu velmi záleželo a muselo jít o obchod do země, kam by zcela určitě nemohli dostat licenci. Tedy s vysokou pravděpodobností muselo jít o embargovanou zemi.“

Tím, kdo by dnes mohl nechat případ „pašovaného kontejneru“ prověřit, je například ministr obrany Martin Stropnický (ANO), pod něhož Vojenské zpravodajství spadá. Ten se ale zatím ke zjištění Seznamu nechtěl vyjádřit. Vyžádal si pár dní na prostudování reportáže. „Neznám detaily. Ozvěte se příští týden,“ odpověděl prostřednictvím SMS zprávy.

Gabal: „Doufám, že už to máme za sebou"

Člen bezpečnostního výboru Sněmovny Ivan Gabal (KDU-ČSL) říká, že případ spadá do období „zdivočelých zpravodajských služeb“. „Byla to doba, kdy si zpravodajské služby dělaly z naší diplomacie určitý vehikl netransparentních operací, a doufám, že tuto dobu máme za sebou,“ uvedl poslanec a bezpečnostní expert Gabal se znalostí několika konkrétních případů z minulosti.

Zásilka pašovaných zbraní byla odhalena v roce 2002 v přístavu v Amsterodamu v kontejneru se stavebním materiálem vyslaným z České republiky na rekonstrukci jedné ze zahraničních ambasád. Tehdy, v době ministra Jana Kavana, se mimo jiné plánovaly rekonstrukce v Alžírsku nebo Keni.

O kontejneru se zbraněmi se dozvěděli i policisté, kteří od léta 2002 vyšetřovali případ předražených zakázek. „Zjistili jsme, že v přístavu v Amsterodamu byl při kontrole kontejneru, kde měl být stavební materiál na jednu ze zakázek, objeven zbrojní materiál,“ říká v pořadu Zvláštní vyšetřování policista, který se při rozhovoru kvůli ochraně vlastní identity maskoval kuklou. „O kauzu byl zvýšený zájem zpravodajských bezpečnostních složek,“ dodal.

Na Ministerstvu zahraničních věcí v tu dobu pracovalo několik agentů vojenské rozvědky. Tím nejvýše postaveným byl bývalý sekretář ministra Karel Srba. Ten v rozhovoru pro Seznam sice potvrdil, že od rozvědky dostával úkoly a že rozvědka potřebuje i svůj nelegální zdroj příjmů, ale o nelegálním vyvážení zboží prý nevěděl.

„Peníze ze zbraní byly velkým pokušením"

Po výměně vlády v létě 2002 se o případu zadrženého kontejneru se zbraněmi dozvěděl i tehdy novopečený ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL). V pořadu Zvláštní vyšetřování uvedl, že informaci o nalezeném kontejneru předal příslušným úřadům: „Co jiného jsme s tím měli dělat?“

Karel Schwarzenberg (TOP 09), jeden ze Svobodových nástupců ve funkci ministra zahraničí, dnes šéf sněmovního zahraničního výboru, na dotaz, zda nás může dnes tento případ v očích zahraničních spojenců poškodit, odpověděl: „My jsme v zahraničí poškozeni dost. Tohle už je stará věc, která nás už více nepoškodí. Kolem prodeje zbraní se točí velké peníze a ty byly pro někoho velkým pokušením.“

Nový díl Zvláštního vyšetřování si pusťte zde:

Případ budeme dále sledovat.

Reklama

Doporučované