Hlavní obsah

Zbraně z Vrbětic kupoval Bulhar. V jeho zemi může kauza otevřít případ otravy

Foto: Profimedia.cz

Bulharský obchodník se zbraněmi Emilian Gebrev, který kupoval zbraně a munici z Vrbětic.

Reklama

Je možné, že se v souvislosti s událostmi v Česku obnoví vyšetřování otravy obchodníka se zbraněmi Emiliana Gebreva, řekl Seznam Zprávám bulharský analytik Dimitar Bečev, který vyučuje na univerzitě v Sofii a hostuje na Harvardu.

Článek

V současné krizi česko-ruských vztahů nechybí ani bulharská stopa – munice a zbraně z Vrbětic měly být převezeny do Bulharska. Jak vekou pozornost to vzbudilo na bulharské politické scéně a v médiích?

Moc velkou ne, a to kvůli politickému cyklu. Čtvrtého dubna proběhly volby a politické strany se teď pokoušejí dát dohromady koalici. Jsem si ale jistý, že ta pozornost půjde nahoru.

Jedna z teorií české policie je, že výbuch ve Vrběticích byla nehoda, protože cílem agentů GRU byla exploze na bulharské půdě. Co si o tom myslíte?

Je to dost dobře možné. Nemám k tomu ale žádnou stopu.

V českých médiích se píše, že ty zbraně a munice byly zakoupeny proto, aby skončily na Ukrajině nebo v Sýrii. Co z toho považujete za pravděpodobnější, pokud byl nákupčím bulharský obchodník Emilian Gebrev?

Zdá se, že on prodával zbraně na Ukrajinu a do Gruzie. Tvrzení o Sýrii je složitější, protože tam platí zbrojní embargo. Zbraně tam obvykle putují přes Saúdskou Arábii nebo jiné země Perského zálivu.

Emilian Gebrev, který prodával zbraně na Ukrajinu, se stal terčem operativců GRU. Myslíte, že jeho otrávení je možné spojovat s výbuchem ve Vrběticích?

Mohlo by to tak být. Hlavní verze atentátu na Gebreva doposud poukazovala na jeho obchodní spory s vlivným oligarchou. Dotyčná osoba však nemá žádné zvláštní vazby na GRU, takže zapojení jejích agentů tomu moc neodpovídá.

Vyšetřování otravy Emiliana Gebreva bylo zastaveno loni v srpnu. Myslíte, že ho teď úřady obnoví?

Je to možné. Je to už podruhé, kdy to vyšetřování bylo přerušeno. Prokuratura ho zmrazila v roce 2015, poté ho znovu otevřela po útoku na Sergeje Skripala v březnu 2018. Velká Británie a Spojené státy tehdy kvůli tomu vyvíjely na bulharské úřady tlak.

Bude Bulharsko na události v České republice nějak oficiálně reagovat?

Odcházející ministryně zahraničí Jekaterina Zacharijevová tweetovala, že Bulharsko vyjadřuje České republice solidaritu a stojí za ní. Nejsem si jistý, jestli k tomu nějak přispěje i premiér Bojko Borisov – má teď jiné problémy k řešení. Prezident dal právě jeho straně mandát k sestavení vlády, šance ale nemají velké.

Reklama

Související témata:

Doporučované