Hlavní obsah

Zbrojní magnát z Afriky nechal v Praze 50 milionů, úřady zajímají penězovody

 

Reklama

České úřady zpozorněly nad informací redakce Seznam, že v hlavním městě nakupoval reality nigerský obchodník Hima Aboubakar.

Článek

Tuzemští úředníci i „cifršpioni" se začali zabývat realitními obchody, které v Praze uskutečnil nigerský obchodník se zbraněmi Hima Aboubakar.

Na jeho investice do bytů v pražské Libni, které celkově přesáhly 50 milionů korun, upozornil Seznam v pondělí.

Zdejší úřady podle důvěryhodného zdroje Seznamu zpozorněly nad informací, že jméno Himy Aboubakara je na listině obchodníků, které vláda v Nigérii prověřuje v rozsáhlé kauze kolem nákupu zbraní. Jde o materiál pro nigerijskou armádu, která bojuje s islamisty z Boko Haram.

Video: Jak si obchodník se smrtí pořídil byty v pražské Libni

Nigerský obchodník se zbraněmi nakupoval luxusní nemovitosti v Praze.Video: Karel Hrubeš

Byznysmen Hima Aboubakar koupil v pražské Libni celkem tři byty. Podle kupních smluv, které má Seznam k dispozici, platil ještě před jejich podpisem, peníze šly převodem z jeho účtu na účet developera.

Z jaké země, případně z jaké banky peníze do Česka přišly, nelze ze smluv vyčíst. Nemuselo přitom jít o převod peněz z Afriky, protože podle informací Seznamu se pan Aboubakar dlouhodobě zdržuje v Paříži, kde má jeho společnost Societe D’Equipment Internationaux pobočku.

Navíc v době, kdy africký obchodník za byty zaplatil, nebylo ještě možné o jeho prověřování v Nigérii cokoli dohledat.

Zdejší banky každopádně vyhodnotily převod peněz jako standardní nákup nemovitosti. To znamená, že transakci neoznámily, což by v opačném případě podle zákona musely učinit.

Je také namístě poznamenat, že Aboubakar svou investici nijak neutajoval – všechny byty jsou napsané na něj, nevyužil tedy žádného prostředníka nebo společnost, za niž by se skryl.

Foto: Karel Hrubeš

Dva podpisy Himy Aboubakara: Nalevo kupuje luxusní penthouse v Praze, vpravo uzavírá zbrojní kontrakt.

O to, za jaké peníze pan Aboubakar nakupoval byty v Libni, se však už nyní tuzemské úřady zajímají, a to právě v kontextu s vyšetřováním v Nigérii. Instituce, mezi které patří například Generální finanční ředitelství nebo Finanční analytický útvar, tak nyní mohou zkoumat, zda nešlo o takzvanou legalizaci výnosů z trestné činnosti, jinak řečeno praní špinavých peněz.

Reklama

Doporučované