Hlavní obsah

Nečekalo se to, ale teploty půjdou k minus 10. Meteorolog říká, co se stalo

Předpověď s tím původně nepočítala. Zbytek února ale přinese mrazy, říká ve videoblogu meteorolog Petr Dvořák.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Petr Dvořák tentokrát přináší předpověď počasí přímo z pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Článek

Sněžení v noci na neděli zasáhlo jen jižní část našeho území. Nejvíce sněhu napadlo na Českobudějovicku, Českomoravské vrchovině a na jižní Moravě.

Tato frontální vlna se postupně přesouvá k východu a v průběhu neděle už nás nebude ovlivňovat. Zůstane ale za ní velká oblačnost. Na většině území proto bude oblačno, pouze někde polojasno. Ojediněle se mohou objevit sněhové přeháňky. Vítr bude jen slabý. Denní teploty se vyšplhají až ke čtyřem stupňům Celsia, sněhová pokrývka se proto ve většině případů neudrží.

V noci na pondělí se úplně vyjasní, na některých místech proto můžeme očekávat mrznoucí mlhy, a to zejména v západní části republiky. Noční teploty budou pod nulou. V pondělí bude foukat slabý vítr a denní teploty se budou pohybovat kolem tří stupňů Celsia.

Chladné počasí se udrží

Předpověď na další dny je nejistá. Původně se hovořilo o tom, že první část týdne bude sice chladná, pak se ale oteplí a teploty se dostanou až k jarním hodnotám.

Podle nejnovějších výpočtů to však vypadá, že nakonec se chladné počasí udrží. Zdá se totiž, že bude zesilovat rozsáhlá tlaková výše, kolem které bude proudit studený vzduch. Tato tlaková výše je typická pro prosinec nebo leden, v druhé půlce února jde o nezvyklý jev.

Kvůli tomu bude celý zbytek února studený. Noční teploty mohou klesat až k minus deseti, ojediněle k minus třinácti stupňům. Denní teploty se jen málokde dostanou nad nulu. Oteplí se až počátkem března.

Reklama

Související témata:

Doporučované