Hlavní obsah

Záchranáři z trosek zříceného domu na Floridě vytáhli další těla

Foto: Profimedia.cz

Záběry z řízené demolice výškové budovy v městečku Surfside na Floridě.

Reklama

Záchranáři hledající oběti v troskách bytového komplexu, který se před dvěma týdny zřítil ve městě Surfside na jihu Floridy, dnes z útrob domu vytáhli další tři těla. Neštěstí si tak dosud vyžádalo 27 životů.

Článek

Kromě 27 zemřelých se 115 lidí stále pohřešuje. informovala agentura AP. Nové kolo záchranných prací umožnilo zbourání stojící části budovy, která podle úřadů rovněž hrozila zřícením. Demoliční četa dnes za pomoci výbušnin zbourala část 12patrové budovy, která v městečku Surfside na Floridě zůstala stát po zhroucení několika desítek bytů v noci na 24. června.

„Ačkoliv demolice záchranářům zpřístupnila dříve nedosažitelnou oblast, šance na objevení přeživších slábne,“ uvedla šéfka floridského okresu Miami-Dade Daniella Levineová Cavaová. „Rozumíme tomu, že si rodiny uvědomují, že uplynul čas, uvědomují si, že naděje pohasíná,“ řekla.

Záchranáři ze sutin nevytáhli nikoho živého od konce prvního dne záchranné akce, tedy od 24. června, kdy se kolem 01:30 místního času (07:30 SELČ) na předměstí Miami z dosud neznámých příčin náhle sesunula asi polovina dvanáctipatrového obytného domu Champlain Towers South.

Odklízení nové sutě začalo v neděli krátce po 22:30 místního času (dnes 04:30 SELČ), kdy byla stojící část bytového komplexu řízeně odpálena. Záchranáři se chtějí co nejdříve dostat k podzemním garážím, kde by se mohly nacházet další oběti.

„Dodavatel, který provedl demolici, to udělal tak, že jsme byli zpátky v původní suti za méně než 20 minut,“ sdělil rodinám pohřešovaných zástupce záchranářů Raide Jadallah.

Místní činitelé předtím vyzvali obyvatele okolních domů, aby zůstali ve svých bytech a chránili se tak před případným oblakem prachu. Ihned po zbourání zbytku komplexu Champlain Towers South byl v plánu úklid sutin s cílem umožnit návrat k pátrací operaci a zahájit prohledávání podzemních garáží.

Práce byly kvůli obavám o bezpečnost přerušeny už v sobotu. Záchranáři předtím hlásili, že ve stále stojící části budovy se zvětšují praskliny, znepokojoval je také sloup, jenž z ní visel. K Floridě se navíc žene tropická bouře Elsa, která už napáchala škody ve vícero karibských státech. Podle posledního hlášení amerického Národního hurikánového centra Elsa zasáhne Floridu v noci na středu, přičemž by se ale Miami a jeho okolí živel vyhnul.

Činitelé okresu Miami-Dade County stále živí naděje, že trosky Champlain Towers South mohou i více než deset dní po částečném kolapsu budovy skrývat přeživší. Od konce prvního dne záchranné akce ovšem týmy na místě nachází jen mrtvé. Před sobotním přerušením pátrání počet potvrzených obětí narostl na 24, dalších 121 lidí se pohřešovalo.

Mezi zatím potvrzenými oběťmi jsou čtyřletá a desetiletá sestra, starší pár či dcera místního hasiče, informuje CNN. Nicole Mejiasová stanici řekla, že v době zřícení části budovy bylo uvnitř pět členů její rodiny, včetně sedmileté Stelly Cattarossiové, dcery hasiče z Miami. Její tělo bylo nalezeno ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Doporučované