Hlavní obsah

Zbývá den do voleb do Kongresu. Obama vyzývá lidi, aby šli volit. Trump se chce soustředit na Senát

Volby do Kongresu Spojených států se blíží. Kampaně podpořili Trump i Obama.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Volby do Kongresu Spojených států se blíží. Kampaň podpořili jak současný prezident Trump, tak i exprezident Obama. Oba se shodli na tom, že volby rozhodnou o tom, jak se další dva roky bude v zemi žít. Průzkumy zatím ukazují těsné výsledky. Obama odsoudil republikány za rozdělovací politiku, opakované lži a zrušení Obamacare. Američané budou volit nejen do Kongresu, ale i některé guvernéry nebo starostu Washingtonu.

Článek

Americký prezident Donald Trump i jeho předchůdce Barack Obama se v neděli znovu zapojili do vrcholící kampaně před úterními volbami do amerického Kongresu.

Trump a Obama v neděli předestřeli zcela odlišné náhledy na problémy země, ale shodli se na tom, že výsledek voleb rozhodne o tom, v jaké Americe budou lidé v příštích dvou letech žít. Předvolební průzkumy přitom slibují desítky těsných klání o křesla v Kongresu nebo o guvernérské úřady.

„Tyto volby rozhodnou o tom, zda budeme dál stavět na prosperitě, kterou jsme vytvořili,” prohlásil Trump před jásajícím davem v Maconu ve státě Georgia. Varoval před tím, že demokraté by na americkou ekonomiku vrhli „obří bourací kouli“.

Trump hovořil po boku Briana Kempa, který je republikánským kandidátem na post guvernéra Georgie. Podle průzkumů svede těsný souboj s demokratickou kandidátkou Stacey Abramsovou. Dnes se Trump zúčastní mítinků v Ohiu, Indianě a Missouri.

Exprezident Obama v neděli na severozápadě státu Indiana osobně podpořil demokratického senátora Joea Donnellyho, který bude v úterý usilovat o znovuzvolení. Donnelly je přitom mezi demokraty považován za kontroverzního politika, protože občas podporuje některé Trumpovy návrhy, jako je vybudování zdi na hranici s Mexikem.

Při té příležitosti někdejší demokratický prezident odsoudil republikány, a aniž by ho přímo jmenoval, také Trumpa, za jejich údajně rozdělující politiku a opakované lži. Odsoudil je také za zrušení jeho zdravotnické reformy. „Jediné, co teď může zastavit chování těchto republikánů, jste vy a váš hlas,“ prohlásil Obama ve městě Gary.

Kromě Indiany se chystá Obama i do jiných států, aby zde podpořil kandidáty demokratů, aby mohli znovu získat většinu ve Sněmovně reprezentantů.

Obamovo vystoupení bylo zaměřeno tak, aby přesvědčilo příznivce demokratů jít volit do Kongresu. Výsledek voleb bude totiž vnímán jako referendum o Trumpových dvou letech v Bílém domě.

Pokud získají většinu ve Sněmovně reprezentantů demokraté, umožní jim to zabránit prosazování Trumpovy legislativy a budou moci vyšetřovat jeho administrativu.

Trump se chce soustředit především na udržení většiny v Senátu – momentálně drží většinu o dvě křesla – která jim zaručuje udržení moci nad Nejvyšším soudem a dalšími nominacemi do soudních postů.

Američané budou 6. listopadu vybírat nejen nové složení 435členné Sněmovny reprezentantů a třetiny stočlenného Senátu, ale také guvernéry ve 36 státech a třech teritoriích, starostu Washingtonu či nové zástupce ve státních zákonodárných sborech. Voliče v řadě států čeká i série referend, například o legalizaci marihuany či daňových otázkách.

Reklama

Doporučované