Hlavní obsah

Zbývá jen 50 let? Ikonickému symbolu Nového Zélandu hrozí vyhynutí

Novozélanďané se pokouší zachránit národní symbol, ptáka kivi.Video: Karolína Bulisová

 

Reklama

Pták kivi, který žije na Novém Zélandu, možná do padesáti let vyhyne. Ač jich v novozélandských lesích dříve bývaly miliony, nyní zbývá pouze 68 tisíc.

Článek

Vajíčky a mláďaty ptáků kivi se ve volné přírodě totiž živí lasice, kočky a krysy. Mimo zoologické zahrady tak přežije jen 5 procent mláďat. Obyvatelé Nového Zélandu se proto rozhodli tento ojedinělý druh ptáka zachránit.

„Chodím do volné přírody, kde vajíčka sbírám od samečků, kteří na nich sedí. Přináším je k nám do zoo, kde se o ně staráme první měsíc. Poté vypouštíme mláďata na ostrov, kde jim nehrozí nebezpečí od predátorů. Když dorostou, vracíme je zpět do jejich přirozeného prostředí,” uvedla pro BBC chovatelka ptáků kivi z Aucklandské zoologické zahrady Natalie Clarková.

Záchranné týmy do této chvíle do volné přírody vrátily zhruba 1500 dospělých ptáků kivi. Mezitím se skupiny dobrovolníků snaží zajistit, aby se predátoři k mladým kiviům nedostali. Staví kolem jejich hnízd zábrany a některé z predátorů zabíjejí.

Ptáci druhu kivi jsou nelétaví a vyskytují se pouze na Novém Zélandu, kterého jsou národním symbolem. Ožívají večer, kdy loví červy a larvy. Zajímavostí tohoto druhu je, že samice je asi o 40 procent větší než samec. Právě samečci pak sedí na vajíčkách a pečují o mláďata.

Reklama

Související témata:

Doporučované