Hlavní obsah

Zbývá nám jediná šance, píší Slováci. Dát se na modlení

Foto: Profimedia.cz

Slovensko prohrálo klíčový zápas s Německem 2:3.

Reklama

Slovenská hokejová reprezentace podruhé za sebou nezvládla koncovku dobře rozehraného zápasu a tentokrát ztratila jednogólové vedení pouhé dvě minuty před koncem zápasu. Do čtvrtfinále tak slovenskému „nároďáku“ pomůže jen malý zázrak.

Článek

Titulky slovenských médií přesně vystihují situaci, do které se dostal jejich národní hokejový tým.

„Ako vyzerá postupová matematika?“ zeptal se půlden po prohře s Německem slovenský deník Sport na svém webu a vypočítal možnosti, za jakých mohou Slováci postoupit do čtvrtfinále domácího šampionátu.

Upřímně: moc jich není. A slovenští novináři poměrně trefně píší „pojďme se podívat, za co bychom se měli modlit“.

Slováci si ve středu připsali už třetí prohru ve skupině MS za sebou a tahle na rozdíl od porážek s Kanadou nebo Finskem opravdu bolí. Výrazně totiž snižuje možnost, že Slováci zůstanou v turnaji i v jeho vyřazovací části.

Po výborném začátku šampionátu, kdy Slováci porazili USA 4:1, fanoušci věřili v postup a dobrý výsledek. I hra slovenského týmu vyvolávala u našich východních sousedů nadšení, tedy alespoň pokud jde o počty vstřelených gólů. V obraně, přesněji v brance, už to bylo horší.

S kanadským výběrem prohráli Tatar a spol. gólem vteřinu před koncem základní hrací doby. Prohru neunesli slovenští příznivci a při kanadské hymně hlasitě pískali. Po prohře s Německem místo pískotu zavládlo hrobové ticho a jak trochu ironicky připomínají slovenští novináři akreditovaní na šampionátu, po pískotu se může lehce stát, že celé Slovensko teď bude Kanadě mohutně fandit, až nastoupí proti USA.

Němce už Slovensko v tabulce nepřeskočí, a musí tak spoléhat na zaváhání někoho z favoritů. Nejreálnější je cesta přes výběr USA. Američany totiž Slovensko hned v úvodu turnaje porazilo, a má tak lepší vzájemnou bilanci.

Jenže postup do čtvrtfinále by byl z pohledu Slováků reálný jen v případě, že zvládnou všechny zbývající zápasy ve skupině proti outsiderům. Postupně se utkají s Francií, Velkou Británií a Dánskem a ani jednou nesmí zaváhat. Jenže i kdyby slovenský výběr všechny zápasy zvládl, stále nemá nic jisté. Američané by totiž ke slovenskému postupu nesměli ve zbývajících utkáních s Dánskem, Německem a Kanadou získat více než čtyři body. Tým USA by tak musel ztratit body ve dvou zápasech – například prohrát s Kanadou a alespoň v prodloužení prohrát i s Německem.

Slovensko, nevypadá to s tebou dobře.

Reklama

Doporučované