Hlavní obsah

Večerní zprávy 30. 6. 2019

Sledujte Večerní zprávy 30. června 2019 (video: Seznam.cz).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Večerní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:14 – Dva dny zbývají do rozhodnutí, zda ČSSD zůstane ve vládě

ČSSD se po úterní schůzce v Lánech rozhodne, jestli zůstane ve vládě s hnutím ANO. Premiér Andrej Babiš na ní chce prezidenta přesvědčit, aby odvolal ministra kultury Antonína Staňka za ČSSD. Návrh mu odeslal už před měsícem, ten ho ale zatím nevyslyšel. S předsedou vlády Babišem odpoledne mluvila Zuzana Černá.

03:05 – ANO ztrácí náskok, Piráti i ODS si polepšují

A k tématu přidáme ještě aktuální volební model agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Hnutí ANO podle něj dál přichází o voliče. Oproti výsledku ve sněmovních volbách před dvěma lety je to propad o čtyři procentní body. I tak by volby s 25,5 procenta hlasů vyhrálo. Rostou naopak Piráti a mírně i ODS. Těsně kolem pětiprocentní hranice, která vstup do Sněmovny podmiňuje, se pohybují komunisté, TOP 09 a KDU-ČSL. Uspělo by osm stran a hnutí.

03:30 – Trump jako první prezident USA vstoupil do KLDR

Donald Trump jako první prezident Spojených států vstoupil na území komunistické KLDR. S Kim Čong-unem řešil například jaderné odzbrojení Severní Koreje.

04:25 – Kdo stane v čele Evropské komise?

Mimořádný summit Evropské unie dnes řeší nová jména na klíčových postech. Jedním z favoritů na post šéfa Evropské komise byl dosud německý europoslanec Manfred Weber, po summitu G20 v japonské Ósace se ale do popředí dostal nynější první místopředseda Frans Timmermans. K němu se však odmítavě staví zástupci Visegrádské čtyřky včetně českého premiéra Andreje Babiše. Rozhodnutí by mělo padnout nejpozději v pondělí.

05:00 – Extrémní vedra kulminují

Nezvykle teplý konec června s vlnami extrémních teplot trápil celou Evropu. V jižní Francii dosáhla teplota rekordních 45,9 stupně Celsia. Teplotní rekordy padaly také ve Velké Británii a Německu a dnes také na třech čtvrtinách stanic v Česku.

06:00 – Plouvoucí jaderná elektrárna, nebo plovoucí Černobyl?

Zhruba za měsíc má být do své finální destinace dopravena plovoucí jederná elektrárna nesoucí název Akademik Lomonosov. Elektrárna má po téměř 20 letech vývoje začít dodávat energii do Čukotského regionu na severovýchodě Ruska. Ten je bohatý na minerály a ruský prezident Vladimir Putin tam plánuje stávající těžební síť v oblasti rozšířit. Plovoucí jaderná elektrárna ale zneklidňuje některé experty a například aktivisté z Greenpeace hovoří dokonce o plovoucím Černobylu.

07:22 – Japonci obnovují komerční lov velryb

Japonsko navzdory mezinárodní kritice obnoví komerční lov velryb. Japonci doposud lovili velryby pod záminkou vědeckých výzkumů. Každoročně usmrtili 200 až 1200 velryb.

08:15 – Řepka včelám neprospívá

Řepka na českých polích sice odkvetla už před několika týdny, včelstva se z ní však stále dávají do kupy. Seznam navštívil včelaře, který ukázal rozdíl mezi včelami, jež se živily jen řepkou – a těmi, které sbíraly v rozmanitém terénu. Vliv plodiny, která je často chemicky ošetřovaná, je velký.

10:43 – Do Varů dorazil Casey Affleck

Třetí den karlovarského filmového festivalu byl ve znamení další hvězdné návštěvy. Po červeném koberci se odpoledne prošel oscarový herec a režisér Casey Affleck. Podrobnosti o jeho příjezdu má Ondřej Kočí, který mapuje i život českých hvězd.

Reklama

Související témata:

Doporučované