Hlavní obsah

Zchátralé skleníky v Blansku jdou k zemi, stavba obchodního komplexu se blíží

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na severním okraji Blanska začalo bourání zchátralých skleníků, léta plánované obchodní centrum v lokalitě by investor mohl začít stavět v létě. Hotovo by mělo být v roce 2023.

Článek

Obchodní centrum s 15 prodejnami plánuje v místě bývalých skleníků v ulici Poříčí stavět společnost M.S. Blanenská. Smlouvu o budoucí kupní smlouvě dotčených pozemků s městem firma podepsala už v roce 2015. Podle původních plánů mělo centrum fungovat už v roce 2019. Jde však o záplavové území, kdy při úpravě koryta toku byly použity peníze z evropských zdrojů, investor tak nejdříve musel získat souhlas od Evropské investiční banky, také od ministerstva zemědělství, následně i závazné stanovisko správce toku. Projekt tak nabral zpoždění.

Bourání skleníků v místě bývalého zahradnictví začalo tento týden. Do tří měsíců by pak mělo být k výstavbě připraveno celé území. „Po letech projednávání a vyřizování jsme konečně mohli přejít k realizaci. S bouráním jsme čekali, až budeme mít zpracovanou žádost o stavební povolení. Zatím ale držíme termíny, které se loni nastavily. Doufali jsme sice, že se vše podaří rychleji, bohužel kvůli covidu vše trvá mnohem déle, než jsme čekali. Největším zádrhelem ale bylo, když jsme ještě před covidem kvůli povolení na revitalizaci břehu koryta Svitavy museli až do Bruselu, to vše zpozdilo o dva roky,“ uvedl spolumajitel M. S. Blanenská Vladimír Meister.

Firma věří, že se jí stavební povolení podaří vyřídit do července. Na bourání by pak měla plynule navázat výstavba nové obchodní zóny. Před vlastní stavbou ale firma musí přeložit ještě páteřní plynovod, vedení elektřiny i další kabeláž. „Samotný projekt obchodního centra zůstává stejný. Zájem prodejců o Blansko je velký, už nyní máme zamluveno zhruba 90 procent prodejních ploch, díky nimž by zákazníci z Blanska měli mít lepší možnost výběru zboží. Teď čekáme hlavně na to, co objevíme v průběhu bourání, zejména jaká bude ekologická zátěž území,“ uvedl Meister.

Město s developerem podepsalo smlouvu v květnu 2015. V ní se firma zavázala proměnit lokalitu v nové obchodní centrum. Postupně se M. S. Blanenská zavázala k vyprojektování lávky pro pěší vedoucí přes řeku Svitavu na Sportovní ostrov nebo k vybudování okružní křižovatky na ulici Poříčí. I díky tomu jí zastupitelé loni v létě už opakovaně schválili posun termínů. Stavební povolení musí být vydané do 31. října letošního roku. Kolaudační rozhodnutí nebo povolení o předčasném užívání pak do 30. června 2023.

Reklama

Související témata:

Doporučované