Hlavní obsah

ZČU vyrobila na 3D tiskárně držáky na vakcíny proti koronaviru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Plastové držáčky na vakcíny proti koronaviru navrhla a na 3D tiskárně vytiskla pro Rokycanskou nemocnici laboratoř Západočeské univerzity v Plzni (ZČU).

Článek

Pořadač ve tvaru plástve pojme až 12 lahviček vakcíny, a zdravotníkům tak usnadní jejich převoz i manipulaci s nimi, řekl dnes ČTK mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

„Lahvičky s očkovací vakcínou proti nemoci covid-19 jsou velké zhruba tři centimetry a široké necelé dva centimetry. Při manipulaci v chladicím boxu jsou tedy relativně nestabilní, přičemž by ale měly být až do zužitkování ve vertikální poloze. Očkovací týmy proto často řeší způsob, jak nestabilní lahvičky s vakcínou přepravovat a skladovat v různém množství,“ řekl Kokoška.

Rokycanská nemocnice vyřešila problém s Centrem informatizace a výpočetní techniky ZČU. Pracovníci univerzitních laboratoří IoT (Internet of Things) pomohli navrhnout a vyrobili první prototypy pořadačů lahviček na 3D tiskárnách. Poslední verzi vložili i na internet, aby si pořadníky mohla vytisknout i další vakcinační centra.

Originální balení vakcíny Pfizer se skladují zmrazené na minus 70 až minus 90 stupňů Celsia. Tak je lze uchovat jen ve větších nemocnicích, které mají potřebné mrazicí zařízení. V kraji je to Fakultní nemocnice Plzeň a Klatovská nemocnice. Před aplikací se musí vakcína rozmrazit a pak lze lahvičky skladovat pět dní při dvou až osmi stupních v chladničce.

„Proto jsou z velkých balení průběžně vydávána pouze menší množství pro jednotlivá vakcinační centra,“ řekl ředitel Rokycanské nemocnice Jaroslav Šíma. „Navržený držák, který má tvar včelí plástve, chrání při přepravě celkem 12 lahviček vakcíny. Usnadňuje tak manipulaci při přepravě v aktivních termoboxech i skladování v chladničkách,“ popsal autor nápadu Aleš Padrta.

Unikátní tvar umožňuje snadnou výměnu vzduchu v okolí lékovky. Díky tomu je možné zahřát vakcínu před aplikací přímo v držáčku. Vakcinační látka je velmi křehká a kvalita séra se snižuje s případnými otřesy. Proto je lahvička v držáku celou dobu chráněna i proti převrhnutí. Držák usnadňuje správné zacházení s vakcínou od vyzvednutí v mraženém stavu až do aplikace, dodal Kokoška.

Reklama

Doporučované