Hlavní obsah

Zdanění, či úplný zákaz. OSN navrhuje, jak zmírnit znečištění oceánů plasty

OSN vyzývá ke zdanění či úplnému zákazu plastových tašek a jednorázových nádob.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Program OSN na ochranu životního prostředí (UNEP) doporučuje státům, aby zvážily zákaz nebo zdanění jednorázových plastových tašek či nádob na potraviny, a reálně se tak přidaly k boji proti znečištění, které postihuje celý svět. Zprávu UNEP vydal ku příležitosti Světového dne životního prostředí, který připadá na 5. června.

Článek

Státy by měly zvážit zákaz, či zdanění jednorázových plastových tašek či nádob na potraviny. U příležitosti dnešního Světového dne životního prostředí to doporučuje zpráva UNEP. Podle ní je recyklace nedostatečná a znečištění způsobené plasty postihuje celý svět.

Zázračné bubliny. Nizozemští vědci testují speciální bariéru, která má zastavit plasty hrnoucí se do oceánů.Video: Eliška Kolomazníková, AP

„Pouze devět procent z devíti miliard tun plastů, které svět vyprodukoval, bylo recyklováno,“ uvádí zpráva s tím, že většina plastů končí na skládkách, nebo v přírodě. UNEP proto šíří slogan „Nemůžete-li to znovu použít, odmítněte to“.

Znečištění způsobené plasty kontaminuje půdu a narušuje život v oceánech. Při spalování plastů se navíc uvolňují toxické látky.

Nejvíce odpadu z jednorázových plastových produktů vyrábí Čína. Obrovské množství plastových odpadů ale každoročně vyprodukují i Spojené státy nebo státy Evropské unie. Průměrný Evropan podle dat Eurostatu ročně vyhodí až 31 kilo plastů.

Podle studie UNEP se každoročně po celém světě použije až pět bilionů plastových tašek. Kdyby se rozprostřely vedle sebe, zabraly by dvojnásobnou plochu, než je rozloha Francie. „Plastová pohroma dosáhla do všech koutů Země,“ uvedl šéf UNEP Erik Solheim.

Mezi nejúčinnější strategie k omezení nadužívání jednorázových plastových výrobků řadí UNEP cílené poplatky a zákazy. Na plastové tašky a polystyrenové obaly je uplatňuje přes 60 zemí, tvrdí zástupkyně UNEP Elisa Tondaová.

Zpráva současně volá po lepším třídění odpadu, větším množství recyklací a vzdělávání spotřebitelů. Přimlouvá se i za hospodářské pobídky na podporu ekologických alternativ k plastům.

Reklama

Doporučované