Hlavní obsah

Přehledně: Příjem z investic? Kdy platit daně a jak se jim vyhnout

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Rozhodli jste se vybrat si peníze z investic a použít je k tomu, proč jste s investováním začali? Nezapomeňte v takovém případě na daně, kterým se dá navíc vyhnout. SZ Byznys přináší další článek o investičních možnostech.

Článek

Spořicí účty

Při výčtu investičních možností samozřejmě nesmíme zapomenout na spořicí účty a termínované vklady. U nich se o danění starat nemusíte, peníze na nich podléhají 15% srážkové dani, kterou si banka sama strhává.

Některé banky se rozhodly zvýšit úrok na spořicích účtech. I přes to však vkladem peněz do těchto prostředků nepokryjete ani inflaci. Tento typ bankovních služeb slouží spíše k odkládání peněz do rezervy, kterou je dobré mít rychle dostupnou.

O nějakém velkém investování nemůže být řeč, úroky se pohybují pouze okolo jednoho procenta. Pro skutečné investování existují jiné nástroje.

Podílové fondy

Vyšší zhodnocení nabízí podílové fondy. Češi v nich mají podle posledních údajů uložený majetek ve výši zhruba 650 miliard korun.

Jak investovat do podílových fondů

SZ Byznys přináší sérii článků o investování. V době vysoké inflace jde o jeden z mála způsobů, jak se proti růstu cen pojistit.

Příjmy z podílových fondů také podléhají zdanění. Na rozdíl od bankovních účtů je musíte uvést v daňovém přiznání.

Existují však dva tradičně využívané způsoby, jak se daním vyhnout. Prvním je splnění takzvaného časového testu, který trvá tři roky.

Je to velmi jednoduché. Pokud uplynou od nákupu do prodeje podílových listů alespoň tři roky, je časový test splněn a daně nemusíte řešit.

Plánujete prodat podílové listy dříve, a nesplníte tím pádem časový test? I tak se daním můžete vyhnout. Tedy hlavně v tom případě, že jste menší investor. Pokud úhrn příjmů z prodeje podílových listů nepřekročí 100 tisíc korun za jedno zdaňovací období, daňové přiznání se vás netýká.

Pokud nesplníte ani jednu z těchto podmínek, musíte příjem z prodeje podílových listů uvést v daňovém přiznání. Konkrétně jde o ostatní příjmy podle §10 zákona o daních z příjmů. Z těchto příjmů si můžete odečíst prokazatelně vynaložené výdaje potřebné k jejich dosažení. Nejčastěji jde o pořizovací cenu cenného papíru a související poplatky.

Akcie a dluhopisy

Další investiční možností je vlastní sestavení si portfolia z akcií či dluhopisů. V průběhu jejich držení z nich přichází úroky a dividendy.

Pokud vám už nějaké byly vyplaceny, vydavatel cenného papíru sám musí odvést 15% srážkovou daň. Vy tak daňovou zátěž řešit nemusíte (ani daňové přiznání). Ovšem pozor. To platí pouze u firem, které mají sídlo v České republice. Pokud si koupíte akcie firmy se sídlem v Česku, platí pro vás předchozí řádky. Daně si řeší sama firma.

Jiná situace ale je, pokud stejně investujete do společnosti sídlící v zahraničí.

Zahraniční investice

Pokud investujete do zahraničních společností, příjmy z nich je nutné uvést v daňovém přiznání. Tyto příjmy podléhají také 15% dani.

U takových příjmů nelze odečíst související výdaje tak, jako tomu je u podílových fondů. Na druhou stranu ale můžete započíst daň sraženou v zahraničí. Jestliže má Česká republika uzavřenou smlouvu o zamezení dvojího zdanění se zemí, ve které daná firma sídlí, nemusíte své příjmy danit dvakrát. Je ale nutné zjistit, kde daň odvedete.

Aby bylo možné daň zaplacenou v zahraničí započítat, musí být zaplacení zpravidla potvrzené zahraničním správcem daně. Jinak není možné její zaplacení uznat.

Nezapomeňte na rady

Jestliže řešíte prodej podílových listů nebo například danění dividend, je dobré poradit se s finančním poradcem. U podílových fondů vám pomůže banka či společnost, u které investice spravujete.

Jestliže jste se rozhodli investovat spíše na vlastní pěst, je možné oslovit nezávislého poradce, který se v tématu zdanění investic podrobně vyzná. Na jedné straně totiž můžete zbytečně odvést daň, kterou by vám stát mohl odpustit. Na straně druhé si můžete udělat nepříjemný dluh, který poté mohou úřady vymáhat.

Reklama

Doporučované