Hlavní obsah

Žďár nad Sázavou získal do rozšířené průmyslové zóny tři investory

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Žďár nad Sázavou získal první tři investory do nové části průmyslové zóny Jamská. Firmy zaměřené na průmyslové technologie obsadí přes dva hektary pozemků z celkových deseti. Za metr čtvereční zaplatí 1100 korun.

Článek

Prodej už schválilo městské zastupitelstvo, souhlas ještě musí dát agentura CzechInvest, která přípravu pozemků dotovala. Rozšíření zóny stálo 109 milionů korun, agentura na něj městu přispěla 53 miliony.

„Ale nepředpokládáme, že by se mělo cokoliv zadrhnout, protože jsou to přesně ty firmy, které CzechInvest chce,“ řekl starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město). Noví investoři podle něj odpovídají strategii vytvářet v průmyslové zóně místa pro kvalifikované pracovníky.

Stavět v nové části žďárské zóny chce firma Kovo Koukola zaměřená na obrábění kovů, která už ve Žďáru nad Sázavou podniká, a bohdalovský podnik Wstec, který se věnuje CNC obrábění a průmyslové automatizaci. Pozemky už má schválené také firma Hennlich Litoměřice, která by podle starosty chtěla mít v zóně projekční a obchodní divizi.

Do zóny chce město získat výrobu s vyšší přidanou hodnotou, v níž by se mohli uplatnit vzdělaní lidé. Podle předpokladu by tam mohlo vzniknout až 400 pracovních míst. Perspektivní technologické firmy se radnice snaží přilákat i ze zahraničí. Investoři také musí splnit podmínky zaměřené na životní prostředí. „Hospodaření s dešťovou vodou, minimálně 25 procent zeleně na pozemku, pět procent na konstrukci, využívat ideálně bezemisní nebo nízkoemisní technologie,“ uvedl Mrkos příklady.

Nynější průmyslová zóna v Jamské ulici, která má podle webu města rozlohu okolo 20 hektarů, už je zaplněná. Infrastrukturu pro další část zóny stavbaři chystali od letošního března do listopadu. S přípravou projektu na rozšíření zóny město podle starosty spěchalo, aby stihlo využít nynější dotační program na podporu průmyslových zón, který letos končí.

Reklama

Doporučované