Hlavní obsah

Zdena Mašínová uspěla. Zabavený statek půjde do dědického řízení

Zdena Mašínová uspěla u soudu v KolíněVideo: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Sestra Ctirada a Josefa Mašínových se po letech soudních sporů dostala k rodinnému majetku na Kolínsku.

Článek

Málokterý příběh polistopadových dějin ilustruje složité vyrovnávání s minulostí tak, jako kauza Zdeny Mašínové a její úsilí získat zpět rodinný majetek.

Ve středu však dcera hrdiny protifašistického odboje generála Josefa Mašína uspěla u soudu v Kolíně a je na cestě získat zpět rodinný statek v Lošanech na Kolínsku.

Mašínová po roce 1989 dostala zpátky dvě osminy komunisty zabaveného statku. O zbytek, který zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové se po svých činech odporu proti komunistickému režimu a útěku za hranice domů nevrátili, se posledních pět let usilovně soudila.

Chtěla vrátit celou nemovitost včetně polností a zpochybňovala smlouvu, kterou její otec postoupil statek svým dětem. Zdena Mašínová tvrdí, že otec smlouvu podepsal pod nátlakem a že skutečným vlastníkem majetku byl i v době své smrti on.

Soud jí vyhověl, Mašínová tedy může v dědickém řízení získat majetek zpět.

Podívejte se, v jakém stavu je statek po bratrech Mašínových:

Statek v Lošanech je na spadnutí, opravy budou stát miliony korun.

Rozsudek není pravomocný a obě strany si ponechaly lhůtu pro odvolání.

Zástupci Státního pozemkového úřadu však  řekli, že předají celý případ vládě. "Státní pozemkový úřad hodlá požádat ministra zemědělství, aby předložil celou věc k rozhodnutí vládě, protože vláda samozřejmě může rozhodnout jakkoliv, může rozhodnout o jakékoli z variant, které tady paní Mašínová požadovala, ať už darování, převod za korunu, rekonstrukci nebo cokoliv jiného," uvedl právní zástupce Státního pozemkového úřadu Adam Rakovský.

Advokát Zdeny Mašínové však míní, že k takovému postupu není důvod. "Nepravomocně to není ani Státního pozemkového úřadu, ani vlády ani kohokoliv jiného. Nepravomocně je to fakticky generála Mašína," řekl Milan Janoušek Seznamu.

Z Kolína do Brna a zase zpátky

Zdena Mašínová má za sebou několik soudních jednání.  V roce 2012 u Okresního soudu v Kolíně se žalobou neuspěla. Poté neuspěla ani u Krajského soudu v Praze či u Nejvyššího soudu, který nevyhověl jejímu dovolání.

Až v roce 2015 se jí zastal Ústavní soud v Brně, když rozhodl, že kolínský soud postupoval příliš formalisticky. Žalobu rovnou zamítl, místo aby poučil Zdenu Mašínovou o povinnosti postupovat koordinovaně s ostatními dědici.

Celý případ se tedy opět na okresní soudní instanci do Kolína vrátil.

Podívejte se, jak vypadalo poslední soudní líčení u soudu v Kolíně.

Při posledním soudním jednání pak stát zastoupený Státním pozemkovým úřadem Zdeně Mašínové navrhl dvě možnosti mimosoudního vyrovnání.

Buď odkup státního podílu za 7,1 milionu korun, nebo reálné rozdělení vlastnictví nemovitostí.

Zdena Mašínová však takové nabídky odmítla.

Z rodinného statku v Lošanech chce udělat muzeum připomínající památku jejího otce, který byl legendární postavou druhého československého odboje. Spolu s Václavem Morávkem a Josefem Balabánem tvořil slavnou zpravodajsko-sabotážní skupinu Tři králové, po které šly v protektorátu tisíce policistů v čele s gestapem.

Rodák z Lošan u Kolína měl na starosti zejména sabotážní činnost a zásobování odboje zbraněmi. Popraven byl v červnu 1942 v kobyliské střelnici v Praze. V květnu 2005 byl Josef Mašín povýšen do hodnosti generálmajora in memoriam.

Reklama

Doporučované