Hlavní obsah

Zdeněk Svěrák na Seznamu: Máme u Cimrmanů novou posilu. Herecká hvězda nastoupí v listopadu

Hostem pořadu Výzva je Zdeněk Svěrák.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Herec, scenárista a spisovatel Zdeněk Svěrák v rozhovoru pro Seznam mluví o tom, jak se dělá humor v situaci, kdy během posledních dvou měsíců zemřeli dva členové Divadla Járy Cimrmana a kdy on sám společenskou situaci hodnotí slovy „je cosi shnilého ve státě českém“.

Článek

V červenci zemřel manažer divadla Václav Kotek, začátkem září jeden z původních členů souboru – herec, scénograf a autor „secesního“ designu divadla Jaroslav Weigel.

„Smrti se bráníme. Děláme si z ní legraci, i když s ní vždycky prohrajeme. Hrajeme i v momentě, kdy nám jeden z kamarádů umře,“ říká Zdeněk Svěrák k rozjíždějící se 53. sezoně Divadla Járy Cimrmana.

„Hraní nás baví čím dál víc. Člověk si uvědomuje, že mu nezbývají desetiletí, ale jen roky – a co my víme, třeba jen měsíce. To hraní do smrti se prostě tak nějak neplánovaně děje.“

Divadlo po smrti Ladislava Smoljaka před devíti lety posílil Miroslav Táborský, teď nabídl svou pomoc Ondřej Vetchý. „Domluvili jsem se, nastupuje v listopadu,“ říká ve Výzvě Svěrák. Hrát bude v Dobytí severního pólu.

Divadlo Járy Cimrmana, vycházející z mystifikace o zneuznaném géniovi, je výjimečné v mnoha směrech. Například tím, že v něm nehraje žádná žena a že na repertoáru je pořád všech patnáct her, které od roku 1966 vznikly. A divadlo má pořád na řadu měsíců dopředu vyprodáno.

Proč Klaus nemá rád „Marečka“?

„Ročně zasáhneme šedesát tisíc diváků, kdybychom přestali hrát, tak zklameme strašné množství duší. Divadlo beru jako zdravotní zařízení, které pomáhá divákům i nám,“ říká Zdeněk Svěrák.

Rozhovor se zčásti týká stárnutí, dlouhověkosti a toho, v které životní etapě dokáže člověk vytvořit své nejlepší dílo. A jak to bylo v případě Zdeňka Svěráka?

Bylo to v jeho čtyřiceti letech, kdy kromě psaní her pro divadlo natáčel filmy Na samotě u lesa a Marečku, podejte mi pero? (Mimochodem: Co říkal na kritiku Václava Klause, že jde o naprosto „falešný film“?) Nebo to bylo na sklonku 80. let, kdy divadlo vzdorovalo dohnívajícímu komunistickému režimu a Svěrák se Smoljakem podepsali výzvu za propuštění vězněného Václava Havla a petici Několik vět?

Anebo až ve svobodné společnosti, kdy ve spolupráci se svým synem, režisérem Janem, natočili sedm filmů, z nichž první byl nominován na Oscara a ten třetí zlatou sošku i získal?

„Cosi shnilého ve státě“

V rozhovoru, jehož záznam najdete ve videu umístěném nahoře, Zdeněk Svěrák mluví i o svých politických prohrách (aktivně podporoval oba prezidentské protikandidáty Miloše Zemana), proč je pro svolání dalších demonstrací navzdory zastavení trestního stíhání Andreje Babiše a v čem vidí naději do budoucna.

Reklama

Doporučované