Hlavní obsah

Zděšené Německo, Orbán naopak jásá: Demokracie ještě žije

Světoví i čeští politici reagují na výsledek amerických prezidentských voleb. Jedni se bojí, druzí tleskají.

Reklama

Článek

Evropská unie zve nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa na společný summit EU-USA při nejbližší možné příležitosti. Ve společném dopise, kterým mu poblahopřáli k úspěchu ve volbách, to napsali předsedové Evropské rady a Evropské komise Donald Tusk a Jean-Claude Juncker.

Prohlubování transatlantických vztahů je podle nich nyní důležitější než kdy dříve.

Ale jinak vítězství Donalda Trumpa rozdělilo Evropu na dva protichůdné tábory.

„Jaké skvělé novinky, demokracie ještě žije,“ zaradoval se na svém Facebooku maďarský premiér Viktor Orbán. Mezi předními evropskými státníky je ale jeho názor menšinový. Německo je naopak v šoku. Kancléřka Angela Merkelová se sice ještě nevyjádřila, ale mezi členy německé vlády panuje neklid. Hovoří o vítězství populismu, ale také o černém dni nejen pro Spojené státy. „Přicházejí divoké časy. Musíme zachovat chladnou hlavu,“ varuje na svém Twitteru Thomas Oppermann, předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů.

Jak se změní zahraniční politika Spojených států po zvolení Donalda Trumpa novým prezidentem? Ve studiu Seznamu komentuje amerikanista Jakub El-Ahmadieh.

Francouzská politička Mariane Le Pen, která republikánskému kandidátovi dlouhodobě vyjadřovala podporu, na svém Twitteru gratulovala Trumpovi už dvě hodiny před vyhlášením konečných výsledků voleb: „Blahopřání novému prezidentovi Spojených států Donaldu Trumpovi a svobodnému americkému lidu.“

S podporou republikánského kandidáta nešetřil ani britský politik Nigel Farrage, který kolem páté ranní napsal: „Vypadá to, že rok 2016 bude rokem dvou velkých politických revolucí.“ Později novému americkému prezidentovi rovněž pogratuloval. Srovnání s brexitem využil i britský komediální herec Hal Cuttenden. „Dobrá zpráva, Británie! Oficiálně nejsme největší blbci roku 2016. Hurá!“ vzkázal svým fanouškům na Twitteru.

Česko se obává nových vztahů USA s Evropou

Čeští politici se Seznamu svěřili, jak hodnotí výsledek amerických prezidentských voleb.

„Je to revoluce proti politické korektnosti a sociálně-kulturnímu inženýrství. A je to také revoluce nižší střední třídy proti tzv. elitám," řekl bývalý velvyslanec České republiky v USA Alexandr Vondra.

Mimochodem do elit se ústy svého mluvčího opřel i prezident Miloš Zeman. „Lze porazit nabubřelé pseudoelity,” vzkázal.

Čeští politici věří, nebo alespoň doufají, že nově zvolený prezident USA a jeho politika neovlivní dosavadní vztahy Česka se Spojenými státy. „Doufám, že bude pokračovat spolupráce Spojených států a Evropy. Trump je nepředvídatelný, jsem zvědavý, co přinese,“ netají se obavami Jiří Pospíšil, bývalý ministr spravedlnosti a jeden z diskutovaných potenciálních kandidátů na příštího prezidenta České republiky.

Své obavy neskrývá ani předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. ,,Nezbývá než doufat, že výroky, které pronášel Donald Trump v kampani, nebudou uvedeny v realitu,“ řekl Seznamu. Zároveň zdůraznil obavy o kolektivní bezpečnost a celkovou izolaci Spojených států. Domnívá se, že kdyby Trump uvedl do praxe řadu myšlenek, které pronesl v průběhu kampaně, „poškodilo by to celý svobodný svět".

V klidu zůstává i místopředseda vlády Pavel Bělobrádek. ,,Nepředpokládám zhoršení vztahů mezi Českou republikou a USA při jakémkoli výsledku," prozradil Seznamu krátce před uveřejněním oficiálních výsledků prezidentských voleb.

Reklama

Doporučované