Hlavní obsah

Na úřad už nemusíte. Byznys Club prozradí, jak funguje bankovní identita

Foto: Seznam Zprávy

Hosty 2. dílu Byznys Clubu budou (zleva) šéf Bankovní identity Jan Blažek, náměstek ministra vnitra Jaroslav Strouhal a technický ředitel Avastu Michal Pěchouček.

Reklama

Stane se bankovní identita univerzálním klíčem k dálkové komunikaci se státem i privátními firmami? Jaké jsou dosavadní zkušenosti s jejím využitím? Dozvíte se ve druhém dílu nového pořadu Seznam Zpráv Byznys Club.

Článek

K dosavadním pěti způsobům, jak prokázat svou identitu na dálku, letos v lednu přibyla bankovní identita. Během několika měsíců se dokázala dostat na pozici nejoblíbenějšího způsobu dálkové identifikace.

Jaké jsou dosavadní zkušenosti s využitím bankovní identity? Bude motorem digitalizace Česka? Je státní správa na online komunikaci s občany připravená? A jaký bude náběh používání bankovní identity v privátním sektoru?

Ve druhém dílu Byznys Clubu, který vysíláme dnes od 13.00 na webu Seznam Zprávy, se dozvíte i zkušenosti s používáním bankovní identity ze zahraničí. Stejně jako informace o tom, zda je toto ztotožnění na dálku bezpečné.

Začít používat bankovní identitu je o dost jednodušší než u dosavadních identifikačních prostředků. K její aktivaci totiž není třeba jít na Czech POINT nebo úřad nebo si pořídit čtečku čipových karet. Zřídit se dá z domova bez dalších nákladů.

Mohou ji využít klienti zatím pěti bank: České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, Monety a Airbank. Ministerstvo vnitra aktuálně vyřizuje další žádost o udělení akreditace.

Od června se dá bankovní identita použít nejen pro doložení své totožnosti na úřadech, ale i u soukromých firem. Umožní bezpečnější přihlašování do různých portálů či online podepisování smluv. Produkt BankID, určený pro využití v soukromém sektoru, poskytuje společnost Bankovní identita sdružující deset bank. Má několik úrovní, podle toho, co vše potřebuje konkrétní firma o zákazníkovi znát.

Reklama

Doporučované