Hlavní obsah

Zdolala K2, pak si stoupla před kameru. Modelkám nezávidím, říká Kolouchová

Hostem 149. dílu Ušáku byla Klára Kolouchová.Video: Jaromír Bosák

 

Reklama

Horolezkyně Klára Kolouchová zdolala jako první Češka tři nejvyšší hory světa. Osudovou pro ni byla K2, kterou se jí podařilo pokořit až na třetí pokus.

Článek

Mohla hrát tenis a nemuselo zůstat u jednoho vítězného amatérského turnaje v All England Clubu. Ano, to je areál, kde se hrává slavný Wimbledon. Jenže tenisový dvorec jí brzo začal být malý. A nejspíše také zbytečně rovný. Táhlo ji to jinam, hlavně co nejvýše. Klára Kolouchová volání osudu vyslyšela a stala se první Češkou, která zdolala tři nejvyšší hory světa.

Někdy se v životě přihodí věci, které když budete někomu vyprávět, tak se dotyčný nejspíše trochu pousměje a bude si myslet něco ve smyslu „kdyby si neplácal, to ti tak budu věřit“. Ale co naděláte, když jde o čistou pravdu. Z takového soudku je výstup Kláry Kolouchové na Mount Everest. Ani ne tak kvůli samotnému zdolání hory, ale proto, že na nejvyšší horu světa vystoupala po boku šerpy Tenzinga, vnuka toho Tenzinga, který doprovázel na vrchol nejvyšší hory světa prvního pokořitele Mount Everestu Edmunda Hillaryho.

Osudovou horou je pro Kláru zřejmě nejnebezpečnější himálajský štít – K2. Podívat se z jeho vrcholu se jí povedlo až při třetím pokusu. A i při něm už to vypadalo, že z výstupu nic nebude, protože počasí, konkrétně lavina a sněhový příděl, udělaly všechno pro to, aby vrchol hory uchránily před očima zvědavců. Ostatně, tohle je jeden z hlavních příběhů filmu K2 vlastní cestou, který o boji Kláry Kolouchové s K2 natáčela režisérka Jana Počtová. Dodnes si Klára není úplně jistá, jestli by se na tu samou výpravu vypravila počtvrté, pokud by se hora ubránila jejímu ataku.

Když vstupujete do království hor, musíte být připraveni na ledacos. Zdravotní potíže, fyzické vyčerpání, odloučení od rodiny, zima a třeba také pohled na tělo vašeho předchůdce, které proletí těsně kolem vás. Jak říká Klára, tohle všechno musíte mít v sobě vyřešeno už předtím, než se vůbec na cestu za výškovými metry vydáte. A pak si možná v kopcích říkáte, jestli vám to za to stojí a že už nikdy… Jenže uběhne pár týdnů a zase slyšíte známý hlas lákající co nejblíže ke slunci a oblakům.

V nejnovějším díle Ušáku vypráví Klára Kolouchová i o tom, jaké to je, stane-li se z horolezkyně herečka v reklamě. Modelkám vůbec nezávidí, po celodenním natáčení byla prý unavenější než po těžkém tréninku. Ale dozvědět se můžete i to, jaká povolání vykonávala během svého pobytu v Anglii a jak se jí zamlouvala práce pro Její Veličenstvo. Ušák 149 je připraven.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každé úterý v 10:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované