Hlavní obsah

Prezidentovo zdraví pod lupou. Lékař už podruhé prověří, zda měl rakovinu

Foto: Profimedia.cz

Na novoročním obědě s premiérem Andrejem Babišem a jeho rodinou (na snímku vpravo syn Frederik) si prezident Zeman pochvaloval, že přibral a má znovu dvě brady.

Reklama

Už jednou znalec Pavel Šlampa řekl, že prezident Miloš Zeman rakovinu neměl. Teď se bude jeho zdravotním stavem znovu zabývat. Svatopluk Bartík se svou námitkou neuspěl.

Článek

Zdraví prezidenta Miloše Zemana bude znovu pod drobnohledem. Přezkoumá ho znalec a lékař Pavel Šlampa. A nebude to prvně.

Šlampu vybral brněnský městský soud ve sporu, v němž Hrad žaluje Svatopluka Bartíka o omluvu a částku pět milionů korun.

Žalobu na něj podal, protože Bartík na svém facebookovém profilu v listopadu 2017 – zhruba dva měsíce před prezidentskými volbami – napsal, že Zeman trpí rakovinou.

Bartík se svým advokátem podal námitku proti tomu, že si soud zvolil právě Šlampu jako znalce.

Důvodem bylo mimo jiné to, že si ho již dříve vybrala i policie, když šetřila, zda se Bartík zmíněným prohlášením nedopustil trestného činu. A Šlampa tehdy došel k závěru, že Zeman netrpí rakovinou.

Se svou námitkou Bartík nyní neuspěl. „Soud neshledal tuto námitku za důvodnou a byla tedy zamítnuta,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Brně Petra Hovorková.

Šlampa ve vyjádření, které zaslal soudu, uvedl, že se necítí podjatý a nemá žádný důvod Zemanovi či Bartíkovi stranit.

V policejním dokumentu, který má Seznam k dispozici, tento znalec popsal, jak zdraví prezidenta dříve prověřoval. Uvedl, že v laboratoři zkoumali Zemanovu krev a moč, prezident dále podstoupil také vyšetření na CT, tedy počítačové tomografii. Závěry byly podle Šlampy jednoznačné.

„Provedená vyšetření nepotvrzují přítomnost pokročilého zhoubného nádoru čtvrtého klinického stadia s metastatickým postižením lymfatických uzlin či orgánů a nepotvrzují ani indicie časného nádoru,“ uvedl Šlampa.

Přeloženo: Prezident Zeman podle zdravotní dokumentace žádný novotvar v těle neměl.

V závěrech policejní zprávy znalec Šlampa pak ještě napsal, že u prezidenta existuje stejné riziko zhoubného onemocnění jako u každého jiného Čecha, který je ve stejném věku, kouří a má cukrovku.

Reklama

Doporučované