Hlavní obsah

Zdraví si nekoupíš, ale Češi to zkoušejí, ukazuje růst v lékárnách

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Tržby lékáren Benu, dvojky na tuzemském trhu, stouply meziročně o pětinu.

Článek

Tržby sítě lékáren Benu dosáhly v uplynulém roce bezmála šesti miliard korun, což je oproti roku předtím růst o pětinu, uvádí firma ve zprávě o svých loňských výsledcích.

Firma se loni rozrostla o 22 nových lékáren, otevřela nová Alzheimer konzultační centra a rozšířila služby v oblasti poradenství pro veřejnost. Její tržní podíl na lékárenství činil 10,6 procenta.

Mateřská společnost Phoenix hlásí rovněž růst tržeb k bezmála 26,2 miliardy korun. Phoenix působí ve 27 evropských státech a dosáhl obratu 27,3 miliardy eur.

„Loňský rok pro nás byl mimořádně úspěšný. Kromě vydařené akvizice Fajn lékáren jsme otevřeli první z řady Alzheimer konzultačních center, ve kterém si pacienti zamlouvají termíny na dlouhé měsíce dopředu,“ uvedl uplynulý rok Petr Doležal, generální ředitel lékáren Benu.

V Česku působí přes 2 500 lékáren, vyplývá to z údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Největší sítí v Česku je Dr. Max ze skupiny Penta, která má přes 450 poboček a e-shop.

Dnešní lékárny musí na konkurenčním trhu nabízet víc než jen prodej léků. Rozvíjejí například poradenství a prevenci. Benu třeba nabízí kromě měření cukru v krvi a hladiny cholesterolu lékové poradenství zaměřené na odhalení možných duplicit nebo nebezpečných lékových interakcí.

Další nabízenou preventivní službou je program na odvykání kouření, loni otevřela první Alzheimer konzultační centrum pro testování poruch paměti. V únoru 2020 Benu lékárny navázaly otevřením center v Ostravě Hrabové, v Praze na Opatově a další centra budou postupně přibývat.

Reklama

Související témata:

Doporučované