Hlavní obsah

Zdravotní péče, migranti nebo zbraně. Jaká témata Američany před volbami nejvíce pálí?

Jaká jsou témata, která Američané před volbami do Kongresu nejvíce řeší?Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Jen pár hodin zbývá politikům ucházejícím se o místo v Kongresu či křeslo guvernéra k získání dosud nerozhodnutých voličů. Na základě čeho se Američané ve volbách přezdívaných „midterms“ budou rozhodovat? Přinášíme ta nejčastěji skloňovaná témata.

Článek

O hlasování ve volbách do Kongresu mají Američané rekordní zájem. Vyplývá to z údajů nasbíraných v takzvaném předčasném hlasování. Více než 30 milionů voličů z celkem 18 států podle magazínu Time využilo možnost odevzdat svůj hlas předčasně. Daleko tak předčili čísla z minulých let.

Za nečekaně velkým zájmem o politické dění podle amerických médií stojí prezident Donald Trump. Jeho zvolení do prezidentského postu a politika, kterou poslední dva roky prosazuje, mnohé Američany zmobilizovaly. Trump zasáhl voliče z obou stran politického spektra – příznivce Demokratické i Republikánské strany.

Postoj k prezidentovi a jeho politické agendě je sice pro většinu voličů hlavním motorem, proč jít k volbám, zároveň ale není jediným faktorem, podle kterého se rozhodují, zda dát hlas republikánům podporujícím Trumpa, nebo demokratům. Jaká další témata tedy Američany pálí?

Jedním z témat, která v předvolební kampani fungovala jako rozbuška mezi republikány a demokraty, je přístup ke zdravotní péči. Podle výzkumu agentury Bloomberg toto téma jednoznačně opanovalo televizní předvolební spoty napříč Spojenými státy. Téměř tři čtvrtiny z vysílaných příspěvků týkajících se zdravotní péče přitom pocházely od demokratů.

Američany čekají volby do Kongresu. Co to přesně znamená?Video: AP, Seznam Zprávy, Youtube.com

„Ve zdravotnictví je obrovský problém pro všechny demokraty, protože ve Spojených státech není jednotný systém, kde by každý měl libovolný přístup ke zdravotní péči,“ vysvětlil Seznamu politolog a analytik Výzkumného centra AMO Petr Boháček. Pro voliče podporující Trumpa ale podle něj toto téma není klíčové.

Jsou totiž vystrašení z vykonstruované hrozby, na niž se prezident Trump soustředí už od dob své prezidentské kampaně. Řeč je o migraci. Trump prakticky podmínil znovunastolení veřejného bezpečí uzavřením amerických hranic a většina republikánů ho v tomto směru podporuje.

Pocitu bezpečí se týká i další hojně skloňované téma – kontrola zbraní. Podle oficiálních vládních údajů došlo v Americe v tomto roce k bezmála 300 masovým střelbám. Zasáhly školy, kostely a synagogy, nákupní centra i další místa. Zatímco demokraté volají po reformě zpřísňující držení zbraní, republikáni jsou v tomto ohledu zdrženliví. Držení zbraní je tak otázkou, která dlouhodobě rozděluje Kongres.

Jednoznačně velkým tématem nadcházejících voleb jsou také ženy – tedy to, jak budou volit. „Ženy dlouhodobě většinově volí spíše demokraty, ale nyní, v rámci všech skandálů a kampaně MeToo, se to pravděpodobně projeví ještě více. Často se mluví o tom, že ve volbách nebude modrá vlna na podporu demokratů, ale že to bude spíše vlna růžová, že ženy mobilizují a budou volit proti současné administrativě,“ tvrdí Boháček.

Nejvýraznější ženou těchto voleb je Stacey Abramsová, demokratická kandidátka, která má reálnou šanci stát se guvernérkou státu Georgie. Do historie by se tak zapsala jako první žena Afroameričanka zastávající post guvernéra.

Všechny zmíněné otázky, ať už jde o systém zdravotní péče, zbraně nebo migranty, mají jedno společné – Donalda Trumpa. Svými hlasy Američané tentokrát nebudou vyjadřovat jen to, kde stojí v rámci politického spektra, ale i to, jak spokojení jsou se současnou administrativou a s tradičním politickým establishmentem. Jak řekl politolog Boháček, tyto volby jsou „referendem o Donaldu Trumpovi“.

Reklama

Doporučované