Hlavní obsah

Zdravotní sestry nemocnic v Ústeckém kraji požádaly veřejnost o pomoc

Foto: Adam Hříbal , Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Hlavní sestry nemocnic Krajské zdravotní v Ústeckém kraji požádaly v otevřeném dopise veřejnost o pomoc v boji s pandemií. V dopise vyzvaly k očkování proti covidu.

Článek

„Prosím pomozte nám, zdravotníkům. Již rok a půl žijeme v neustálém stresu a napětí. Mnoho z vás bylo doma, uklidili jste si byty a domy, měli čas na rodinu a na děti. My byli v práci. Pracovali jste z domova, my běhali okolo lůžek nemocných. Učili jste se s dětmi, naše děti čekaly, až se večer vrátíme domů,“ uvedly v dopise.

Sestry popisují průběh pandemie v nemocnicích, zkušenosti s péčí o nemohoucí pacienty, obavy z vidiny Vánoc prožitých kvůli pandemii v práci. „Už toho máme dost. Jsme profesionálové, zkušení zdravotníci, ale nejsme řeholníci, máme také svoje životy. A do těch nepatří 25 dvanáctihodinových směn v měsíci,“ uvedly v dopise.

Sestry upozorňují, že očkují kvůli zdraví a kvůli normálnímu životu. „Očkujeme proto, abyste byli zdraví, abyste nemocniční pomoc nepotřebovali. Viděli jste, jak těžce umírají pacienti s covidem? Proč vznikla představa, že to všechno musíme zvládnout, když jsme si toto povolání zvolili? Na nemocné, na umírání jsme zvyklí, jsme připraveni na hodně práce, ale může nastat situace, kdy se to prostě a jednoduše zvládnout nedá. I my máme své limity, své hranice sil – těch fyzických, ale i těch psychických,“ uvedly v dopise.

Sestry připomínají, že na jaře nebylo dost vakcíny, ale nyní musí podle svých slov skoro prosit, aby si lidé pro vakcínu přišli. „Svým odporem k očkování jen pomáháte šíření covidu a jeho mutacím,“ napsaly zdravotnice, které prosí ty, kteří jim nevěří, aby přišli pomoci. „Někdo musí donést pacientovi mísu, umýt ho nebo asistovat u toho, když už mu není pomoci. Ano, i to je práce v nemocnicích a není na ni třeba žádné přehnané zdravotnické vzdělání, všichni vás rádi jako dobrovolníka zaškolíme,“ uvádí se v dopise podepsaném hlavními sestrami nemocnic Krajské zdravotní.

Reklama

Doporučované