Hlavní obsah

Zdravotní sestry nemusí umět počítat, míní ministerstvo

Foto: Slavomír Kubeš / MAFRA / Profimedia

Studentky Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Českých Budějovicích. Snímek je ilustrační.

Reklama

Čím méně matematiky, tím více zdravotních sester. S touto logikou se Ministerstvo zdravotnictví pustilo do zatraktivňování nedostatkové nemocniční profese.

Článek

Studenti středních zdravotnických oborů mají už teď oproti svým kolegům z ostatních středních škol výhodu, že nemusí maturovat z matematiky. Stejně jako studenti uměleckých a sociálních oborů.

A i když se teď povinní maturita z matematiky (resp. její odklad) znovu ve Sněmovně řeší, budoucí zdravotní sestry a bratři mají jistotu, že jich se to určitě týkat nebude. Jak zjistila redakce Seznam Zprávy, úřad ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) se snaží vymazat matematiku i z přijímacích zkoušek na střední zdravotnické školy. A tím tak obor pro zájemce ještě více otevřít.

„Vyjmutí matematiky z přijímací zkoušky u zdravotnických oborů na středních školách je jen dílčí částí postupných kroků, které ministerstvo činí,“ potvrdil mluvčí resortu David Šíma. „České zdravotnictví se zejména v oblasti nelékařského personálu potýká s nedostatkem pracovníků. Ministerstvo zdravotnictví se proto zaměřuje nejen na opatření, která stávající zdravotníky v systému udrží, ale snaží se také vyvíjet aktivity, jak do oboru přilákat mladé lidi.“

MŠMT: Neuvažujeme o tom

Ministerstvo se tento návrh pokusilo v připomínkovém řízení zakomponovat do novely školského zákona, která řešila právě maturitu z matematiky. Jako alternativní návrh nabídl Vojtěchův úřad změnu hodnocení přijímacích řízení. Ze 40 procent by se přihlíželo k jednotné zkoušce z českého jazyka a matematiky a ze 60 procent ke školní části. Tedy stejný systém, který funguje například u sportovních gymnázií.

Ministerstvo školství (MŠMT) ale s připomínkou nesouhlasilo. Hlavně proto, že novela školského zákona řešila pouze maturitní zkoušku a nikoliv přijímací řízení. Nicméně proti vyjmutí matematiky z přijímacích zkoušek na zdravotnické obory se staví i obecně.

„O uvedeném MŠMT v tuto chvíli neuvažuje,“ uvedla pro Seznam mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Podle úřadu by kvůli tomu neměli všichni žáci stejné šance. Ti, kteří by se hlásili na zdravotnický obor a zároveň na další, kde by zkoušku z matematiky skládat museli, by tak nemohli využít lepšího ze dvou možných pokusů, pokud by test kvůli návrhu Ministerstva zdravotnictví psali jen jednou.

„Snahou je, abychom kvalitním vzděláváním získali uplatnitelného absolventa na trhu práce. Zatím úplné vyjmutí matematiky z jednotné zkoušky na střední zdravotnické školy MŠMT nepovažuje za vhodné vzhledem k účelům jednotné zkoušky, které by tímto přestaly být naplňovány,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva zdravotnictví Šíma, že zájmem resortu je získat co nejvíce absolventů, protože v českých nemocnicích chybí tisíce sester.

S návrhem ale ministerstvo narazilo nejen v resortu školství. Proti je i Asociace zdravotnických škol.

„Určitě by to nebylo ku prospěchu. Bráníme se pouze maturitě z matematiky. Jinak ale i student zdravotnické školy musí matematiku mít a zvládat ji,“ je přesvědčený Karel Štix, předseda Asociace zdravotnických škol.

Štix je zároveň dlouholetým ředitelem Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Českých Budějovicích. Třídy jsou podle něj už dnes naplněné a vynechání matematiky z přijímacích zkoušek by velký rozdíl nepřineslo.

Sestrám do praxe to nepomůže

Loni přišel škole rekordní počet přihlášek, a zaplnila tak i nově otevřené detašované třídy v Prachaticích a Strakonicích. Teprve před dvěma lety navíc začal na všech zdravotnických školách fungovat nový revidovaný obor praktická sestra, který by měl umožnit snadnější přechod absolventů do praxe. I bez nutnosti dále pokračovat na vyšší odbornou nebo vysokou školu.

„Změna oboru ze zdravotnického asistenta na praktickou sestru byla provedena teprve před dvěma roky. Díky novele se zvýšily kompetence a umožnila se práce bez dohledu. Myslím, že tak do praxe bude odcházet více studentů. V současné době to je jen 10 až 15 procent absolventů,“ vypočítává Štix. Podle něj jde o celospolečenský trend – úspěšní studenti pokračují ze středních na vysokoškolské obory, a nástup do praxe tak odkládají.

Na ústecké Vyšší odborné škole zdravotnické a Střední škole zdravotnické přišlo nejvíce přihlášek předloni, kdy se zákonodárci usnesli, že se na zdravotnických školách nebude skládat maturita z matematiky. Pak zájem o něco upadl. Loni chtěla škola otevřít tři třídy, nakonec má v prvním ročníku jen dvě, i když zcela plné.

„Zdravotnická škola byla vždycky výběrová. Hlásili se k nám žáci, kteří měli vyznamenání nebo byli nadprůměrní. Už dneska se nám ale hlásí žáci průměrní nebo podprůměrní. Abychom udrželi určitou kvalitu přijímaných žáků, potřebujeme, aby udělali přijímací zkoušku jak z českého jazyka, tak z matematiky,“ upozorňuje ředitelka školy Miroslava Zoubková. Podle ní by vyškrtnutí matematiky z přijímacích zkoušek jen otevřelo cestu pro žáky, kteří ve střední zdravotnické škole uvidí pouze snadnější cestu k maturitě, ale v oboru nikdy pracovat nebudou.

Navzdory názorům ředitelů, Asociace zdravotnických škol i ministerstva školství – zdravotnictví svůj návrh nevzdává. O vyjmutí matematiky z přijímacích zkoušek hodlá dále jednat.

Reklama

Doporučované