Hlavní obsah

Zdravotní sestry se ozvaly. Rok studia po střední škole jim nestačí

 

Reklama

Asociace zdravotních sester se ozvala proti zjednodušenému systému vzdělávání zdravotnického personálu, který v září začala projednávat Sněmovna.

Článek

Vedení České asociace sester se nelíbí státem připravené změny ve vzdělávání zdravotnického personálu. Ty počítají s tím, že místo vysoké nebo vyšší odborné školy bude pro kvalifikovanou zdravotní sestru stačit roční dodatečné studium.

Asociace se obává snížení kvality ošetřovatelské péče. Upozorňuje, že na střední školu jsou dnes často uchazeči přijímáni bez výběrového řízení a roční studium po střední škole nestačí.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček s asociací nesouhlasí a podporuje systém, který už v létě schválila vláda: tedy takzvané zjednodušené vzdělání. V září ho v prvním čtení schválili i poslanci.

V praxi by to vypadalo tak, že po střední zdravotnické škole půjdou sestry na roční nástavbové studium a tam získají plnohodnotné kompetence sestry. Ze středních zdravotnických škol vycházejí v současnosti pouze asistenti jako nižší zdravotní personál. Ti musí pracovat pod dohledem.

Pokud se Němečkovi podaří prosadit změnu zákona v parlamentu (v dalších čteních ve Sněmovně a pak i v Senátu), tato „komplikace" by odpadla. Němeček věří, že tím přiláká více zájemců o studium a profesi, která se potýká s akutním nedostatkem.

Reklama

Doporučované