Hlavní obsah

Zdravotníci padají na hubu a lidé chodí na bleší trhy, kritizuje šéf lékařů

Foto: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Šéf lékařské komory Milan Kubek.

Reklama

Každý den se v Česku nakazí tisíc zdravotníků. Pokud se přístup Čechů brzo nezmění, tak zdravotnictví zkolabuje, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy prezident lékařské komory Milan Kubek.

Článek

Kolik zdravotníků je aktuálně nemocných?

Čísla rostou velmi rychle. V současnosti - a to jsou údaje k sobotě, takže jsou velmi čerstvé - je 13 226 aktuálně nemocných zdravotníků. Z toho 2582 lékařů, 6060 zdravotních sester a 4584 ostatních zdravotníků, to jsou laboranti, sanitáři a tak dále.

Jinak pro vaši představivost. Počet nakažených zdravotníků roste každý den o 1000. Před deseti dny to bylo o 500 za den a na začátku října to bylo o 250 za den.

Čím to je, že počet nakažených rychle roste i mezi zdravotníky?

Je to tím, že protiepidemická nařízení zavedená před 14. říjnem evidentně nefungovala. Značná část populace to stále nebere vážně. Zdravotníci padají na hubu. A lidé se shromažďují na bleších trzích, na náplavce, aby si koupili bio mrkev.

Lidé se chovají úplně iracionálně. Pokud nezmění své chování a nám zdravotníkům nepomůžou, tak zdravotnictví za dva, tři týdny zkolabuje.

Kde se ti zdravotníci většinou nakazí - v nemocnicích? Tam dodržují opatření, mají ochranné pomůcky…

V současnosti, kdy je počet pozitivních osob, o kterých se to ví, přes 150 tisíc, se může nakazit každý kdekoliv, kdykoliv a odkudkoliv. Když ta čísla byla nižší, tak se dalo prokázat, že více se nakazili zdravotníci v ambulancích, praktičtí lékaři, ambulantní specialisté.

Teď už není možné dodržovat všechna hygienická opatření. Když to řeknu jednoduše, tak diabetolog nemůže ošetřovat pacienty ve skafandru a po každém pacientovi se převlékat.

Víte, kde je situace nejhorší? V jakých nemocnicích?

Když se podíváme na čísla, tak nejhorší situace je v Praze. Máme tady 630 nemocných lékařů a 1000 nemocných sester. V Praze je také zdravotníků nejvíce. Víme o nemocnicích, kde zdravotníci skutečně padají na hubu. Takovým klasickým příkladem je třeba nemocnice v Uherském Hradišti. O to trapnější je, že zdravotníci dosud nedostali vyplacené slibované odměny za tu první vlnu. Byť o tom politici tolikrát mluvili. Teď je snad mají dostat v listopadu.

Máte informace, jestli se daří shánět dobrovolníky - posily pro dané nemocnice?

Já nemám úplný přehled o dobrovolnické pomoci. Mě potěšilo, že 25 kolegů, kteří odešli do zahraničí, vyslyšelo naši výzvu. Mají zkušenost se zvládnutím té první vlny epidemie, zejména z Francie nebo Německa. Ministerstvo zdravotnictví jim ale není schopno poskytnout patřičné záruky.

Jaké?

My jako lékařská komora jim můžeme udělit status hostujícího lékaře. To není problém. Oni musí mít uznání od Ministerstva zdravotnictví. A musí tu být nějaká státní záruka, pokud by se ten člověk dopustil nějakého odborného pochybení. Tak, aby byl kryt pojištěním. Pokud by se nakazil a onemocněl, tak aby byl také kryt pojištěním.

Samozřejmě i peníze budou ti lékaři chtít. Také se musí živit. Nemůžeme očekávat, že sem přijedou protiprávně, načerno na brigádu. To nejde. Kompetence k tomu má pouze Ministerstvo zdravotnictví. My ale nejsme schopni jej rozhýbat.

Vy jste také zmínil to, že nyní s koronavirem umírá více lidí než na všechny druhy rakoviny. Situace se asi nemění?

Ta situace se akorát zhoršuje. Tento týden se čísla pohybují okolo sta lidí za den. Budeme atakovat hranici 700 zemřelých za tento týden. Příští týden to bude okolo 1000. Na všechny druhy rakoviny u nás umírá denně 75 lidí. Na infarkt nebo mozkové mrtvice je to 140 denně. To je nejčastější příčina úmrtí v Česku. Bohužel i toto koronavirus brzy zřejmě překoná.

Reklama

Doporučované