Hlavní obsah

Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje převzala nové vozy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje dnes převzala devět nových sanitek zhruba za 30 milionů korun.

Článek

V příštích letech chce kraj kupovat ročně zhruba osm nových vozů, na nákup vozidel si chce na rok 2021 vyčlenit 14 milionů korun, řekl novinářům vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

„My se snažíme, aby Ústecký kraj dotoval nákup sanitních vozidel ve výši 14 milionů korun, přičemž platí, že záchranná služba disponuje ještě odpisy, takže bychom se měli dostat minimálně na osm vozidel pro příští rok,“ řekl Severa.

Jeden z nových vozů byl hrazen z České kanceláře pojistitelů, další pak z dotačního titulu Ministerstva zdravotnictví. V dalších letech chce kraj podle Radima Laibla, radního kraje pro zdravotnictví, čerpat z dotačního titulu IROP a REACT-EU. „Je to na cca deset procent vozového parku, co se snažíme každý rok měnit,“ řekl radní. Z titulu Evropské unie chce kraj podle něj investovat také do urgentních příjmů ve všech okresech.

Vozidlo pořízené z dotace ministerstva je speciálně upraveno pro převoz pacientů s vysoce virulentními nákazami. „Je to vůz, který má v sobě zabudovány speciální hepafiltry, filtry, které zamezí šíření vysoce virulentních virů a bakterií,“ řekl novinářům mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník. Sanita je uzpůsobena i pro pohyb záchranářů v ochranných oblecích. Využití tak najde také při epidemii koronaviru, dodal mluvčí.

Reklama

Doporučované