Hlavní obsah

Zdravotnictví Pásma Gazy je na pokraji kolapsu. Chybí ventilátory i disciplína

Foto: Profimedia.cz

Testování na koronavirus ve městě Rafáh v Pásmu Gazy.

Reklama

Dvoumilionové Pásmo Gazy zápasí s prudkým nárůstem počtu nakažených koronavirem. Úřady varují, že kolaps zdravotního systému může nastat už tento týden. Lékaři už použili 79 ze 100 ventilátorů, které mají k dispozici.

Článek

Rychlý nárůst pacientů s nemocí covid-19 už dosahuje úrovně katastrofy, uvedly úřady v palestinském Pásmu Gazy. Koronavirem se v přelidněné enklávě každým dnem nakazí stovky lidí a šíření nemoci bude brzy nekontrolovatelné, řekl televizi al-Džazíra Fathí Abuvarda, poradce na ministerstvu zdravotnictví. V posledních dnech vykazovaly testy znepokojivá čísla - nakažených byla více než pětina testovaných.

„Pokud budeme takto pokračovat, zdravotní systém se zhroutí. Nejlepším řešením by byl 14denní lockdown, který by lékařským týmům umožnil bojovat s virem. Otevřené by zůstaly jen obchody s potravinami,“ míní Abuvarda.

Ministerstvo zdravotnictví se prý připravovalo na to, že pacienti s koronavirem se budou léčit v Evropské nemocnici v Pásmu Gazy, ta má ale jen 360 lůžek, tři stovky jsou přitom už obsazené. Podobně napjatá situace je s plicními ventilátory - z celkových sta kusů jich už lékaři použili 79, informovala agentura Reuters. Podle jiných zdrojů je však k dispozici ventilátorů 217, i to je ale stále málo.

V celém Pásmu Gazy je k dispozici pouhých pět stovek nemocničních lůžek, při hustotě obyvatel 5000 na kilometr čtvereční se zdá být jasné, že se na všechny nemocné nedostane.

V Pásmu Gazy, kde vládne islamistické hnutí Hamás, byl až doposud zaveden lockdown jen jednou. Schopnost bojovat s pandemií ale tamním úřadům silně komplikuje blokáda ze strany Izraele, kterou podporuje i Egypt, jenž sousedí s Pásmem Gazy na jihu. Blokáda drtí palestinskou ekonomiku, což se nutně projevuje i na vybavení tamních nemocnic.

Koronavirová sleva pro Hamás nebude

Izrael blokádu odůvodňuje snahou držet Hamás dál od zbraní, které pak radikálové používají k útokům na židovský stát. V neděli Izrael bombardoval cíle Hamásu v odvetě za předchozí raketové útoky. „Žádnou koronavirovou slevu Hamásu nedáme,“ řekl armádnímu rádiu ministr pro vědu a technologie Izhar Šaj.

Libanonský list al-Achbar dnes napsal, že raketový útok na jih Izraele byl jasným signálem pro tento stát, aby věnoval pozornost zdravotní krizi v Pásmu Gazy. Hamás prý požaduje, aby Izrael dovolil dovoz dalších 40 kusů ventilátorů. Ty by měly přijít během několika příštích dní.

Jiný izraelský představitel ale informoval, že jeho vláda povolila od počátku pandemie dovézt do Pásma Gazy 60 kusů ventilátorů a 9 přístrojů na PCR testování, které Palestincům umožnily provádět desetkrát více testů. Kromě ventilátorů nicméně zoufale chybí i ochranné a hygienické pomůcky.

Podle Basída Najíma, který má ve vládě Hamásu na starosti zahraniční vztahy, chybí nyní 32 procent základních léků a 62 procent vybavení lékařských laboratoří. Bývalý ministr zdravotnictví žádá o pomoc mezinárodní komunitu, Izrael pak obviňuje z toho, že pod záminkou bezpečnosti omezuje dovoz zdravotnického materiálu.

Koronavirus se ale v asi 100kilometrovém pásmu šíří i díky nedisciplinovanosti obyvatel - část lidí nenosí ani navzdory vládním doporučením roušky, i nadále se konají svatební obřady s obrovským počtem hostů i demonstrace proti izraelské blokádě.

V Pásmu Gazy registrovaly úřady na konci minulého týdne na 14 tisíc nakažených a 65 úmrtí. Jen v pondělí přibylo 685 nových nakažených. Zatímco dlouholetý palestinský vyjednavač Saíb Irikát se v minulých týdnech neúspěšně léčil s koronavirem v izraelské nemocnici Hadassa, obyvatelé Pásma Gazy tuto výsadu mít nejspíš nebudou - povolení k opuštění oblasti Izrael obvykle nedává ani ze zdravotních důvodů.

Reklama

Doporučované