Hlavní obsah

Zdravotnictví zaplatí za tendr na leteckou záchranku na Olomoucku 1,25 milionu korun

Předseda ÚHOS Petr Rafaj snížil pokutu ministerstvu zdravotnicví.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

V březnu ministerstvu hrozilo, že bude muset zaplatit 3,75 milionu korun. Nový verdikt snížil pokutu na méně než polovinu.

Článek

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj snížil o více než polovinu pokutu Ministerstvu zdravotnictví za chyby v tendru na leteckou záchrannou službu v Olomouckém kraji. Nově má ministerstvo zaplatit 1,25 milionu korun. Původní pokuta byla 3,75 milionu. Podle Rafaje byla příliš vysoká, vyplývá z rozhodnutí na webu ÚOHS.

Ministerstvo v zadávací dokumentaci požadovalo, aby provozovatelé u vrtulníků prokázali plnou certifikaci v kategorii A. Doklady k vrtulníku, se kterým létá vítězná slovenská společnost Air Transport Europe (ATE), jež firma předložila, podle ÚOHS ale plnou certifikaci v kategorii A neprokazují. „Vybraný uchazeč tudíž požadovanou kvalifikaci v zadávacím řízení neprokázal, přičemž uvedený postup podstatně ovlivnil výběr nejvhodnější nabídky," uvedl v rozhodnutí už dříve antimonopolní úřad, podle kterého nebyla soutěž férová.

Video: Tak vypadá zásah letecké záchranné služby v horách na Ústecku.

V tendru neuspěla firma DSA, která provozuje leteckou záchrannou službu ze základen v Hradci Králové, Liberci a Ústí nad Labem. Právě DSA na rozpor kolem doložení certifikace vrtulníku opakovaně upozorňovala.

Stejný problém se týká i výběrového řízení na provoz záchranné služby z Ústí nad Labem, kterého se v minulosti rovněž účastnily firmy ATE a DSA. Ministerstvo původně vyhlásilo za vítěze ATE, kvůli námitkám DSA ale tendr nakonec zrušilo a vypsalo nový, do nějž se přihlásila jen DSA. Ministerstvo zdravotnictví s ní podepsalo smlouvu v pátek. DSA službu v kraji zajišťuje od roku 2003, nová smlouva platí od letošního července do konce roku 2020. Pak chce začít záchranářské vrtulníky provozovat stát.

Reklama

Doporučované