Hlavní obsah

Zdravotník odmítl obvinění ze znásilnění nemohoucí pacientky, která porodila

Zdravotník tvrdí, že je nevinný.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Nathan Sutherland, zdravotník, který čelí obvinění ze znásilnění pacientky tvrdí, že je nevinný. Právník obviněného uvedl, že spolu s klientem bude požadovat nové testy DNA. Původní zprávy hovořily o tom, že žena byla v době otehotnění v komatu. Její rodina posléze uvedla, že se žena pohybuje, její intelektuální schopnosti jsou však nulové.

Článek

Zdravotník obviněný ze znásilnění dlouhodobě nemohoucí pacientky pečovatelského ústavu ve Spojených státech se označil u soudu za nevinného. Informovala o tom agentura Reuters. Případ ženy, která v prosinci porodila zdravého chlapce, vyvolává mimořádnou pozornost amerických médií.

Šestatřicetiletý zdravotník Nathan Sutherland, který pracoval v pečovatelském ústavu Hacienda HealthCare ve Phoenixu od roku 2012, až do svého zadržení, je obviněný ze sexuálního útoku a zneužití bezbranné osoby. K jeho zatčení na konci ledna vedla analýza DNA.

Devětadvacetiletá žena, jejíž jméno drží ústav i policie v tajnosti, žije ve zdravotnickém zařízení, v němž Sutherland pracoval, téměř dvě desítky let. Podle původního prohlášení policie byla žena v komatu, její rodina ale vydala psané prohlášení, ve kterém uvedla, že jsou ženiny intelektuální schopnosti sice nulové a nemůže mluvit, částečně však prý pohybuje údy, hlavou a krkem, kromě toho reaguje na zvuk a je schopna obličejových gest, píše BBC.

Zaměstnanci pečovatelského ústavu údajně nevěděli o jejím těhotenství do okamžiku, kdy na konci prosince loňského roku přivedla na svět zdravého syna. O dítě se nyní stará ženina rodina. Podle úřadů test DNA potvrdil, že jeho otcem je Sutherland. Další slyšení proběhne devatenáctého března. Právní zástupce Sutherlanda po slyšení uvedl, že jeho do této chvíle bezúhonný klient plánuje nové, nezávislé testy DNA.

Policejní náčelník Jeri Williams uvedl, že by mezi chovanci ústavu mohlo být více obětí. Je podle něj však těžké něco takového prokázat kvůli tomu, že většina pacientů není schopná komunikovat se svým okolím.

Reklama

Související témata:

Doporučované