Hlavní obsah

Zdravotníkům snížili covidový příplatek. Pacientů je příliš mnoho

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Nemocnice dostávají příplatek za léčbu o pacienty s koronavirem. Ten se ale pro rok 2021 snížil.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví v úhradové vyhlášce pro rok 2021 snížilo příplatek, který dostávají nemocnice za péči o nemocné s covidem-19.

Článek

Nemocnice letos přijdou o peníze za péči o pacienty s koronavirem.

Nejde přitom o zanedbatelné peníze. Za léčbu o jednoho takového pacienta, který s covidem-19 leží na jednotce intenzivní péče, dostanou o více než 133 tisíc korun za týden méně.

Jak zjistily Seznam Zprávy, změna už má také konkrétní dopady. Pražská Fakultní Thomayerova nemocnice nebo nemocnice v Jihlavě se rozhodly, že kvůli tomu sníží příplatky pro zdravotníky, kteří na covid oddělení pracují. Lékaři a zdravotní sestry tak přijdou nejspíše o tisíce korun měsíčně.

Ještě do loňské pandemie covidu-19 platily zdravotní pojišťovny za každého pacienta, který byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče, částku 166 400 korun za týden.

V éře ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za hnutí ANO) pak došlo k dohodě, že budou pojišťovny k tomu hradit příplatek. Ten byl loni ve výši 413 448 korun za týden. Takže týdenní léčba jednoho pacienta s covidem-19 na jednotce intenzivní péče tak celkově stála 579 848 korun.

Jenže Ministerstvo zdravotnictví přistoupilo ke změně, která je uvedena v úhradové vyhlášce pro rok 2021. „Při vysoké obložnosti lůžek během podzimní vlny pandemie byla výše kompenzace příliš vysoká a bylo nutné v nejbližší možné době přistoupit ke snížení,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Podle ní se výše příplatku počítala v červnu, kdy byla covid oddělení poloprázdná - maximálně tehdy byla naplněna ze čtyřiceti procent.

Jenže na začátku roku 2021 je situace opačná. Lůžka intenzivní péče jsou - jak dále uvedla Peterová - minimálně z 52 procent zaplněna pacienty s koronavirem.

V úhradové vyhlášce se tak příplatek snížil. Nově nemocnice budou dostávat 279 769 korun. Což pro ně znamená, že přijdou za týdenní léčbu o jednoho pacienta o 133 679 korun. Vyšší příplatek zůstal jen u nejtěžších pacientů s covidem-19, kteří jsou připojeni například k dýchacím přístrojům.

„U pacientů s těžším průběhem na intenzivním lůžku byla bonifikace zachována,“ doplnila Peterová.

Změna už dopadla na první zdravotníky.

Například v příkazu ředitele jihlavské krajské nemocnice Lukáše Veleva, který platí od úterý, se píše, že lékaři budou nově inkasovat za práci na jednotce intenzivní péče nebo ARO částku 300 korun za hodinu, zdravotní sestry pak 200 korun za hodinu.

Na standardních lůžkách je pak příplatek 250 korun pro lékaře za hodinu a 150 korun pro zdravotní sestry a další personál. Velev uvedl v příkazu, který Seznam Zprávy získaly, že ke změně došlo právě v souvislosti s úpravou úhradové vyhlášky.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Příkaz ředitele jihlavské nemocnice.

Jeden z jihlavských zdravotníků, s nímž Seznam Zprávy mluvily, ale nechtěl zveřejnit své jméno, řekl, že jemu se příplatek snížil na polovinu. Měsíčně tak podle svých slov přijde o zhruba 10 tisíc korun.

„Pravděpodobně si někdo vůbec neuvědomuje, jaké to je pracovat na oddělení, kde vám skoro polovina pacientů umře na covid. Ten fyzický, ale i psychický nápor je nepředstavitelný. Bez nelékařského personálu, který v době covidu jede ze všech sil, nám za tohle všechno ještě vezmou peníze,“ uvedl zmíněný zdravotník.

Ekonomická náměstkyně ředitele jihlavské nemocnice Jitka Hiršová však řekla, že příplatky byly rozděleny. Část dostanou zdravotníci hned, další jim bude vyplacena až po prvním čtvrtletí.

Kolik „doplatek“ konkrétně bude, není však podle náměstkyně Hiršové jasné. Vše se bude podle ní odvíjet od toho, kolik pacientů s koronavirem nemocnice ošetří. Takže nakonec nemusí zdravotníci dostat takový příplatek, který inkasovali v loňském roce.

Podle mluvčí jihlavské nemocnice Moniky Zachrlové tak až v dubnu 2021 bude zřejmé, o kolik peněz případně zdravotníci v souvislosti s úpravou úhradové vyhlášky přijdou.

Na polovinu se snížily podle mluvčího Petra Sulka příplatky ve Fakultní Thomayerově nemocnici. „Bohužel od 1. ledna letošního roku začala platit nová úhradová vyhláška, která podstatně zkrátila úhradu za péči o pacienty s covid-19, a to nás donutilo snížit tyto odměny. Velice nás to zamrzelo, že jsme museli k tomuto kroku dojít,“ uvedl ředitel Fakultní Thomayerově nemocnici Zdeněk Beneš.

Změna se dotkne i dalších nemocnic. Například liberecká nemocnice podle svého mluvčí Václava Řičáře odhaduje, že přijde o zhruba 55 až 60 milionů korun. A to v případě, že bude pandemie trvat i letos zhruba osm měsíců.

Ale tady zdravotníci o peníze nepřijdou. „Předpokládáme, že budeme za mimořádné nasazení vyplácet průběžně odměny,“ uvedl Řičář.

Také podle ředitele pražské Všeobecné fakultní nemocnice Davida Feltla situace ani u nich nedospěla tak daleko, že by příplatky zdravotníkům museli měnit.

A jak veliké ztráty změna způsobí Fakultní Thomayerově nemocnici, nedokázal její ředitel zatím říct.

„Některé názory bývalých politiků, že si uměle udržujeme větší množství covidových pacientů nás hluboce urážejí a je vidět, kam až účelová sprostota některých jedinců může zajít. Byli bychom velice rádi, abychom už o žádné covidové pacienty nemuseli vůbec pečovat a mohli se tak konečně vrátit do standardního režimu, který tu byl před vypuknutím koronavirové krize. Zdravotníci i pacienti by si to zasloužili,“ dodal Beneš.

Reklama

Doporučované