Hlavní obsah

Překvapení ze statistik: Češi i přes zákazy kouří víc než před 30 lety

Jak se změnila spotřeba potravin za 30 let.

Reklama

Hovězí maso nahradilo drůbeží, jíme méně chleba a víc pijeme a kouříme. Celková spotřeba potravin klesla, a to včetně ztrát a odpadků. To jsou závěry výzkumu spotřeby potravin pro rok 2018, který zpracoval Český statistický úřad.

Článek

Růst reálné mzdy, změna stravovacích návyků nebo životního stylu. Jen výběr důvodů, které vedly k tomu, že se za posledních třicet let v Česku zásadně změnila spotřeba potravin. Jíme téměř dvojnásobek jižního ovoce. Naopak jsme omezili konzumaci chleba, který vystřídalo pšeničné pečivo.

Stoupla také spotřeba alkoholických nápojů, zejména vína. Toho vypijeme ročně na osobu o téměř sedm litrů více. Přestože ale vypijeme na osobu méně piva než v roce 1989, přepočteno čistě na objem lihu vypijeme naopak více. Vypadá to, že si Češi rádi dají silnější pivo než třeba jen jedenáctku. Více i kouříme. Jeden Čech v průměru ročně vykouří o 216 cigaret více než v roce 1989.

Jak je vidět na grafu dole, množství chleba a pšeničného pečiva, které sníme, se prakticky vyměnilo. Stejně tak se stalo, že Češi přestali jíst hovězí a začali jíst více drůbeže.

Ovoce konzumujeme celkově více. Největší nárůst je v jižním ovoci, kterého sníme na člověka více než dvojnásobek ve srovnání s rokem 1989.

Historicky nejvíce jsme pak v roce 2018 spotřebovali například rýže, těstovin, přírodních sýrů nebo nečokoládových cukrovinek.

Reklama

Doporučované