Hlavní obsah

Zdražení čeká nejen klienty Bohemia Energy. Připlatí si i další

Foto: Shutterstock.com

Někteří zákazníci si u dodavatelů prodlužují fixace, ale letos si připlatí. Ilustrační fotografie.

Reklama

Odběratelé elektřiny a plynu, kterým v následujících měsících končí fixace, se musí připravit na zdražení. Částky ale nebudou tak vysoko jako v ceníku dodavatele poslední instance. Dodavatelé pro ně nakoupili s předstihem.

Článek

Vyšší ceníky energií čekají i odběratele, kterým končí fixace ještě letos, nebo v roce 2022. Klienti, kteří nyní odebírají elektřinu a plyn od dodavatelů poslední instance, už čelí výraznému zdražení. Stejně tak i ti, kteří přestoupili k novému dodavateli.

V tuto chvíli jde o skutečně velmi výhodné ceny, kdy se silová cena elektřiny pohybuje mírně nad 2000 korun za MWh.
Roman Gazdík, mluvčí společnosti ČEZ

Každý měsíc do konce roku vyprší fixace u společnosti ČEZ nižším desítkám tisíc zákazníků. „Ze zkušenosti víme, kolik zákazníků u nás přibližně každý rok prodlužuje fixace. Pro tyto zákazníky tedy nakupujeme s předstihem příslušný objem elektřiny dopředu,“ uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Dodavatel díky tomu nabídne u fixací mnohem lepší podmínky, než kdyby pro ně nakupoval elektřinu na současném trhu.

„V tuto chvíli jde o skutečně velmi výhodné ceny, kdy se silová cena elektřiny pohybuje mírně nad 2000 korun za MWh,“ říká Gazdík. Cena silové elektřiny však není výslednou částkou a tvoří přibližně 50 procent celkové částky. Je třeba k ní ještě přičíst poplatek za distribuci, příspěvek na obnovitelné zdroje a měsíční platbu za jistič.

Pro stávající zákazníky nakupuje plyn s předstihem i Pražská plynárenská. „Vzhledem k tomu, že jim skončí nějaký produkt, v rámci prodloužení jim v předstihu nabízíme svým charakterem srovnatelný produkt,“ uvedl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek s tím, že si tímto chtějí stávající klienty udržet.

Levněji plyn nakoupila i společnost innogy, což se ukáže i na účtech zákazníků, kteří si prodlouží fixaci. „Pokles cen jim promítneme do ceníku. Nižší cenu pro všechny nové zákazníky dokážeme nabídnout díky výrazně levnějším cenám plynu na velkoobchodních trzích pro druhé pololetí roku 2022 a na roky 2023 a 2024,“ popisuje mluvčí innogy Pavel Grochál.

Ovšem v lednu u ČEZ končí fixace už vyšším desítkám tisíc zákazníků a ti zpravidla nové smlouvy řeší na přelomu roku. „Mrzí nás to, ale tito zákazníci musejí počítat s vyššími cenami, protože ceny elektřiny na burzách postupně rostou,“ sdělil Gazdík. Cena MWh elektřiny na burze byla před rokem 40 euro, nyní se její cena pohybuje okolo 120 eur.

Pro celý letošní rok máme nakoupeno vše, malý nepodstatný zbytek dokupujeme pro rok 2022 a nyní intenzívně pořizujeme elektřinu pro roky 2023 a 2024.
Petr Holubec, mluvčí PRE

Zákazníci, kterým končí fixace v příštím roce, tak musejí počítat s vyššími částkami i přesto, že pro ně ČEZ nakoupil potřebný objem energií s předstihem. „Dostanou tak výrazně výhodnější podmínky, než kdybychom jim museli kupovat nyní elektřinu na burze,“ říká Gazdík. Nemusí se tak obávat vysokých cen, které nyní mají odběratelé v režimu poslední instance.

Pražská energetika (PRE) počty zákazníků, kterým končí fixace, nesděluje. Má však nakoupenou elektřinu i pro ty klienty, kterým končí letos či v příštím roce smlouva a budou si ji chtít prodloužit. „Pro celý letošní rok máme nakoupeno vše, malý nepodstatný zbytek dokupujeme pro rok 2022 a nyní intenzívně pořizujeme elektřinu pro roky 2023 a 2024,“ říká mluvčí PRE Petr Holubec.

Těmto zákazníkům PRE nabídne několik produktů s fixací ceny, které zveřejní v následujících týdnech. Stejně jako doposud však platit nebudou. „Cena elektřiny v dalším období bude velmi pravděpodobně vyšší, než byla před dvěma či třemi lety, kdy smlouvu uzavírali a celou dobu jsme ji drželi až do současnosti a oni z ní profitovali,“ popisuje Holubec.

Velkoobchodní cena elektřiny za rok narostla o více než 200 procent. Energie tak zdražují na všech frontách. Například ceníky pro nové zákazníky na rok 2021 ČEZ v září zvednul o 50 procent, nové ceníky zveřejní ve středu. Podle Gazdíka je čeká asi 30procentní zdražení.

Reklama

Doporučované