Hlavní obsah

Zdražení svozu za odpad v Praze se má týkat větších nádob, kritizuje ho ODS

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Plánované zdražení svozu odpadu, které v souvislosti s novelou zákona plánuje od ledna pražský magistrát, by se mělo dotknout popelnic s obsahem nad 120 litrů. Pro 80litrové nádoby by se měla cena svozu snížit.

Článek

Vyplývá to z návrhu vyhlášky, kterou by měli v prosinci projednat zastupitelé. Zdražení kritizuje opoziční ODS, které se nelíbí ani to, že vedení města o detailech nových cen obyvatele neinformovalo. Podle náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) změny vycházejí z národní legislativy, pro kterou STAN nehlasovala, ale podpořili ji i dva poslanci ODS.

V Praze nyní lidé platí za svoz odpadu podle velikosti nádoby a četnosti svozu. Systém však již není v důsledku novely odpadového zákona možný a město musí do konce roku schválit nový. Zákon dal obcím možnost cenu za odpad stanovit až na korunu za litr obsahu nádoby a měsíc, nová městská vyhláška navrhuje polovinu maximální částky. Nyní se cena podle návrhu pohybuje mezi 25 a 74 halíři za litr.

Z návrhu vyplývá, že chystané zdražení bude přímo úměrné velikosti kontejneru. Nejvíce si tak připlatí obyvatelé sídlišť a činžovních domů, které mají přistaveny největší kontejnery s objemem 1100 litrů. Zatímco dosud se za ně při svozu třikrát týdně platilo asi 46 000 korun ročně, nově by to mělo být 85 800 korun. Při přepočtu na hlavu to podle materiálu činí o 421 korun více na osobu a rok.

Významné zdražení se bude týkat i nádob o objemu 240 litrů, využívaných nejčastěji u menších bytových a činžovních domů. Dosud stál roční svoz při frekvenci jednou týdně 4728 korun, nově to bude 6240 korun. Při přepočtu na obyvatele to vychází o 216 korun na hlavu více. U popelnic s objemem 120 litrů, které mají většinou rodinné domy, si čtyřčlenná domácnost podle dokumentu připlatí za každého člena 54 korun ročně.

Zlevnění se má týkat pouze nejmenších nádob. Například za 80litrové by měli majitelé domů od příštího roku ušetřit 304 korun na osobu a rok. Tyto nádoby se podle dokumentu využívají primárně u rodinných domů s jedním nebo dvěma obyvateli.

Zdražení má podle materiálu lidem částečně kompenzovat to, že nově budou zdarma hnědé kontejnery na bioodpad, který podle magistrátu tvoří 30 až 40 procent směsného odpadu. „Pokud občané využijí možnosti bezplatného objednání nádoby na bioodpad, sníží se množství jejich směsného komunálního odpadu,“ píše se v materiálu.

Zdražení odpadu dnes kritizovala opoziční ODS. Nelíbí se jí, že například čtyřčlenná rodina na sídlišti si podle návrhu připlatí 3612 korun ročně. Strana také kritizovala fakt, že gesční radní Hlubuček o plánovaných úpravách neinformoval veřejnost. „Vůči Pražanům je naprosto nefér, aby se tak dramatické zvýšení ceny dozvěděli 15 dní před koncem roku. Jestli to mínil pan Hlubuček jako vánoční dáreček, tak mu pěkně děkujeme,“ uvedla předsedkyně kontrolního výboru zastupitelstva Alexandra Udženija (ODS).

Podle předsedy klubu zastupitelů ODS Zdeňka Zajíčka je lichý i argument ohledně kontejnerů na bioodpad. Je podle něj nereálné, aby se ke každému velkému kontejneru přistavily hnědé nádoby s dostatečnou kapacitou a frekvencí svozu tak, aby se do nich dal vyhazovat v návrhu zmíněný podíl 30 až 40 procent bioodpadu. „Protože hnědá popelnice bude trvale přeplněná, občanům nezbude nic jiného, než vyhazovat bioodpad do velkého kontejneru jako dosud a žádné peníze ani životní prostředí se tím neušetří,“ uvedl.

Hlubuček v reakci na kritiku uvedl, že poslanecký klub STAN pro novelu zákona ve Sněmovně nehlasoval, ale podpořil jej celý klub ANO a dva poslanci ODS. „Většinu roku jsem bojoval s ministerstvem vnitra, financí a životního prostředí o výklad zákona, tak aby právě nedošlo k razantnímu zdražování odpadu stovkám tisíc Pražanů. Za celý rok, kdy jsme vyjednávali s ministerstvem vnitra, ministerstvem životního prostředí i ministerstvem financí, jsem si nevšiml, ze by mě kdokoliv z klubu ODS jakkoliv podpořil v mém boji o výši účtů Pražanů za odpad,“ sdělil.

Svoz odpadu v Praze zajišťují městem vlastněné Pražské služby a několik soukromých firem. Pražské služby, které obstarávají zhruba dvě třetiny metropole, loni svezly 257.754 tun směsného odpadu, což bylo o zhruba procento meziročně více. Množství směsného odpadu v Praze už několik let roste, proti roku 2017 vzrostlo loni o více než 7500 tun.

Reklama

Související témata:

Doporučované