Hlavní obsah
Online

Zdraží cigarety či rum? Poslanci se přou o klíč k rozpočtu

Poslanci projednají zdražení některých daní.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna dnes pokračuje ve schvalování sporného vládního návrhu na zvýšení některých daní. Hlavně z tabákových výrobků, lihu a hazardu. Na programu mimořádné schůze svolané z podnětu koaličních poslanců ANO a ČSSD a také KSČM je rovněž zvýšení rodičovského příspěvku, které podporuje i opozice.

Článek

Mimořádnou schůzi nechali svolat vládní poslanci a komunisté kvůli zdržovací taktice opozice vůči daňovému balíčku. Očekává se, že dolní komora její program schválí. Pokud by se tak nestalo, pokračovala by řádná schůze. Na ní by podle aktuálního programu poslanci nejprve schvalovali zvýšení rodičovské, potom by pokračovali ve schvalování daňových změn.

Kabinet počítá se zvýšenými příjmy z některých daní v návrhu rozpočtu na příští rok. Zvýšení daní obhajuje tvrzením, že zdražení alkoholu a cigaret povede k omezení jejich spotřeby. Podle opozice ale jde jen o vyšší přísun peněz do rozpočtu. Zřejmě nejspornějším bodem předlohy je navrhované zdanění technických rezerv pojišťoven. Zejména opoziční poslanci podali desítky pozměňovacích návrhů, norma bude čelit i zamítnutí.

Rodičovský příspěvek má vzrůst podle vládního návrhu od ledna z 220 000 korun na 300 000 korun. Opozice prosazuje například rozšíření okruhu rodin, které by měly na vyšší příspěvek nárok.

Pokud bude program mimořádné schůze schválen, je pravděpodobné, že dnes neskončí. V takovém případě by mohla pokračovat ve středu.

  • Za dob socialisty Jaroslava Faltýnka socialisté daně zvyšovali, podotkl Stanjura.

    Stanjura hovoří půl hodiny. Vyčítal Faltýnkovi, že když byl ještě v ČSSD, zvyšovaly se daně. „Za dob socialisty Jaroslava Faltýnka socialisté daně zvyšovali,“ podotkl Stanjura.

  • Poslanci budou o daňovém balíčku jednat znovu ve středu

    Po pětihodinové debatě, v níž vystupovali především opoziční poslanci, se Sněmovna k hlasování ve třetím čtení nedostala. Jednání o daňovém balíčku by mělo pokračovat ve středu v 9 hodin ráno.

  • Stanjura se v rámci svého projevu vrací až k deset let starým událostem

    Mimořádná schůze Sněmovny svolaná z podnětu koalice a KSČM ke schvalování sporného zvýšení některých daní, zejména z tabákových výrobků, lihu a hazardu, a zvýšení rodičovského příspěvku stále trvá. U pultíku zatím hovoří poslanec Stanjura. V rámci svého projevu se vrací až k deset let starým událostem a konkrétním ekonomickým výhledům.

  • Vláda nerozdává ze svého. Přerozděluje peníze od občanů, tvrdí Farský

  • ODS zvyšovala daně stejně jako ANO, řekl Václav Klaus ml.

    „Ano, máte pravdu. ODS zvyšovala daně a slibuje, že je sníží, ale vy je jen zvyšujete. Můžete si podat ruce,” řekl Václav Klaus ml., který byl do Sněmovny zvolen právě za ODS.

  • Vláda s návrhem na změnu daní přišla pozdě, kritizuje ODS

    ODS odmítla výtky, že je kvůli dlouhému projednávání daňového balíčku ohroženo zvýšení rodičovského příspěvku, který chce vláda projednat až po schválení zvýšení daní.

    Podle občanských demokratů vláda při představení nové podoby rodičovského příspěvku nehovořila o tom, že jsou pro něj potřeba nové daně. Podle ODS lze peníze pro zvýšení rodičovského příspěvku nalézt už v současném rozpočtu na základě úspor na provozních výdajích státu.

  • Paní ministryně připravuje rozpočet na základě nereálných čísel, říká Skopeček

    „Paní ministryně připravuje rozpočet na základě nereálných čísel a potom se narychlo snaží schválit legislativu, aby alespoň nějak ten rozpočet vyšel. Jestli tohle není ukázka neschopnosti ministryně financí, tak už nevím co,“ kritizoval Jan Skopeček (ODS).

  • Zdanění práce je v Česku extrémně vysoké, řekl Ferjenčík

    Podporu má podle poslance Mikuláše Ferjenčíka návrh i u Pirátů. Stejně jako kolegové kritizoval zdanění rezerv pojišťoven. Piráti zároveň varují před velmi vysokým zdaněním práce. „Zdanění práce je v Česku extrémně vysoké. Neměli bychom se zvyšováním spotřebních daní a priori problém, ale vláda by měla využít příležitost k tomu, aby snížila zdanění práce,” dodal Ferjenčík.

  • Vládě se nedá věřit, slíbila, že nebude zvyšovat daně, uvedl Fiala

  • ODS odmítla obvinění z obstrukce při jednání o daních

    ODS odmítla obvinění vládních stran, že pomocí obstrukcí brání projednání daňového balíčku, který zvyšuje některé daně. Podle předsedy poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury debata netrvá příliš dlouho a je věcná. Obstrukčně se podle něj chová vláda, když odmítá zařadit na jednání Sněmovny některé opoziční předlohy. Občanští demokraté také kritizovali skutečnost, že se zvýšení daní hlavně na alkohol a cigarety projednává až po schválení základních parametrů státního rozpočtu na příští rok, který už s příjmy ze zvýšených daní počítá.

    „Jestli necelé dvě hodiny probíhající věcné debaty ministryně financí má za obstrukce, tak je to smíchu. Náš návrh na snížení daní všem zaměstnancům jsme podali v říjnu roku 2018 a vládní většina blokuje projednání v prvním čtení už více než rok – to je obstrukce,“ řekl Stanjura.

  • Návrh zákona o zvýšení daní a narušení stability finančního trhu, hodnotí záměr vlády Stanjura

    ODS si svolala tiskovou konferenci, na které kritizovala vládní daňový balíček. „Mohl by se jmenovat návrh zákona o zvýšení daní a narušení stability finančního trhu,” prohlásil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Nejhorší návrh je podle Stanjury zdanění technických rezerv. Podle něj se to dotkne až pěti milionů občanů, kteří mají životní pojištění.

  • Potřebné miliardy do rozpočtu. Sněmovna jedná o daňovém balíčku

    Vláda si od daňového balíčku slibuje, že díky němu dokáže získat potřebné miliardy do státního rozpočtu. Od ledna se má asi o desetinu zvýšit spotřební daň z cigaret a tabáku, což by krabičku cigaret zdražilo v průměru o třináct korun, a o 13 procent má kvůli daňovému balíčku vzrůst spotřební daň z lihu.

  • Vláda chce vytáhnout peníze z kapes daňových poplatníků, řekla Kovářová

    „Daňový balíček je skutečně příležitost pro vládu, jak vytáhnout peníze z kapes daňových poplatníků. Jednak z těch, kteří se nemohou bránit a musí zaplatit zvýšení poplatku za vklad do katastru,“ řekla poslankyně Věra Kovářová (STAN). Vláda podle ní také tahá peníze z těch, kteří jsou závislí na alkoholu, hazardu a cigaretách.

  • Nechápu, že tento paskvil vůbec prošel vládou, řekl Ferjenčík

    Poprvé v historii se začnou danit výhry ze sportky či dalších loterií a kurzových sázek. Kdo vyhraje více než 100 tisíc korun, musí danit. To považuje opozice za absurditu.

    „Nechápu, že tento paskvil vůbec prošel vládou,“ vyjádřil se poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Jeho kolega Tomáš Martínek upozornil, že při výhře 99 tisíc korun se nedaní nic, ale z výhry 100 tisíc korun se odevzdá 15 procent. Jako alternativu navrhl danit jen částku převyšující zmíněnou hranici.

  • Balíček představený Schillerovou především zasahuje i do dalších daňových zákonů

    Vládní daňový balíček, který především zvyšuje spotřební daně z lihu a tabákových výrobků, míří ve Sněmovně ke schvalování.

    Balíček představený ministryní financí Alenou Schillerovou však především zasahuje i do dalších daňových zákonů. Stát chce například zdražit poplatek za vklad do katastru ze současné tisícovky na dvojnásobek.

Reklama

Hlavní zprávy