Hlavní obsah

Zdražování bydlení dál zrychluje. Růst cen pozemků překonal hranici 20 %

Foto: Shutterstock.com

Ceny všech nemovitostí letí nahoru. Všichni totiž chtějí stavět a investovat peníze.

Reklama

aktualizováno •

Růst cen rezidenčních nemovitostí ve třetím čtvrtletí letošního roku opět zrychlil, ukazuje HB Index. Poptávka po realitách je přesto stále vysoká. Pohánějí ji obavy z inflace.

Článek

Růst cen rezidenčních nemovitostí v České republice ve třetím kvartálu znovu překonával rekordy. Pozemky meziročně zdražily dokonce o 21,9 %, ukázal HB Index, což je největší nárůst v desetileté historii indexu.

Rekordní kvartální nárůst o pět procent si připsal také bytový segment. To je více, než kolik činil celorepublikový průměr v obou prvních čtvrtletích. Kvůli vysokým cenám roste nabídka o pozemky a rodinné domy dále od velkých měst.

Vysokou poptávku dále posilují obavy z inflace. Ta lidi motivuje investovat volné prostředky do nemovitostí s cílem uchránit je před ztrátou hodnoty. Ceny kromě toho nadále tlačí vzhůru i zdražování stavebních prací a materiálů.

„Třetí kvartál letošního roku je spojen s počátkem růstu úrokových sazeb a obavou z budoucího zdražování, které poháněly vzhůru poptávku po všech typech nemovitostí. Tempo růstu cen proto bylo ve všech kategoriích znovu rekordní. Tento efekt bude pravděpodobně pokračovat i v posledním kvartálu, ale potom by se do cen nemovitostí měla již více promítnout aktuální situace na hypotečním trhu, kdy dochází k rychlému nárůstu úrokových sazeb,“ vysvětluje Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Zastaví se růst cen příští rok?

„Předpokládáme tedy v příští roce zpomalení poptávky po bydlení, a tedy i zpomalení růstu cen. Přesto však kvůli nízké nabídce nemovitostí a zvyšování inflace i cen stavebních materiálů a energií nečekáme jejich pokles,“ dodal Feix.

HB Index

Hypoteční banka představila index vývoje cen nemovitostí v České republice v dubnu 2011.

Tento ukazatel je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.

Samotný HB Index je sledován za celou Českou republiku, a to u tří typů nemovitostí – bytů, rodinných domů a pozemků.

Za bazickou hodnotu 100 byly zvoleny skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010, jeho hodnota bude vždy definována s přesností na jedno desetinné místo.

Z pohledu developerů se cenový růst ale nezastaví ani příští rok. Ze čtyř desítek oslovených developerských firem si 91 procent z nich myslí, že zdražovat se bude i po Novém roce. Analýza společnosti CEEC Research dokonce odhaduje o kolik. V příštím roce cena vzroste průměrně až o devět procent.

Cena +9 %

„Vzhledem ke značnému nedostatku bytů na trhu a skutečnosti, že systém schvalovacích procesů v Česku je stále jedním z nejpomalejších v Evropě, resp. na světě, je pravděpodobné, že i nadále bude poptávka vysoce převyšovat nabídku. Předpokládám, že tento fakt zapříčiní růst cen o 7–10 % v nadcházejících 2 až 3 letech,“ odhaduje Yishay Furman, generální ředitel společnosti Horizon Holding.

Nejdramatičtější růst? U stavebních pozemků

Průměrná cena pozemků v Česku od minulého roku vyrostla o pětinu. Za posledních deset let, kdy je vydáván HB Index, jde o vůbec nejdramatičtější skok.

Podle realitních odborníků za silným zdražením stojí především dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou, kterou stále brzdí zastaralé územní plány a nedostatečné kapacity inženýrských sítí.

Kromě jiného je na vině rostoucích cen také zvyšující se zájem o pozemky ve vzdálenějších lokalitách dále od okrajů velkých měst.

„Kromě toho je vyšší zájem také o pozemky vhodné pro rekreační objekty. Vedle nich se prodávají také pozemky bez schváleného územního plánu, které investoři kupují ke spekulacím,“ doplnil Jiří Feix.

Ceny bytů i domů na historickém rekordu

Ani ceny bytů v Česku v rámci zdražování nestály stranou. U nich cena jen za čtvrtletí stoupla přibližně o pět procent.

Tahounem růstu zůstává vysoký podíl investičních nákupů a obava z inflace.
Radim Maštalíř, expert pro oblast oceňování majetku v ČSOB

Ve všech krajích vzrostly ceny alespoň o 4 %, nejvíce v Moravskoslezském, Karlovarském, Ústeckém a Jihomoravském kraji. I v tomto čtvrtletí vzrostly ceny nejvíce v kategorii 2+1 a 2+kk.

„Tahounem růstu zůstává vysoký podíl investičních nákupů a obava z inflace. V Praze vzrostla průměrná cenová hladina o 4 % a pokračuje trend, kdy developeři zdražují i vícekrát v průběhu jednotlivých etap,“ sděluje Radim Maštalíř, expert pro oblast oceňování majetku v ČSOB.

Podobná situace převládá i v případě rodinných domů, které zaznamenaly nejvyšší růst za posledních 10 let. Zájem je podle Feixe aktuálně jak o rodinné domy v dobrém technickém stavu, tak i o stavby k rekonstrukci.

„Na růst cen má vliv nadprůměrné zdražování stavebních prací i materiálů. Například zvyšování cen dřeva se odráží na stoupajících cenách dřevostaveb. Lidé mají také vyšší zájem o rodinné domy vzdálenější od velkých měst, a to kvůli jejich nižším cenám. Nejvíce se ale staví ve Středočeském kraji a v okolí Brna, tedy okolo dvou největších měst v České republice. Developeři nejvíce prodávají řadové rodinné domy,“ doplnil Jiří Feix.

Do finální ceny vstupuje drahý stavební materiál

Že se do finálních cen promítá dramatické zdražení stavebních materiálů, potvrzuje také Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

„Zdražování jakýchkoliv vstupů se samozřejmě logicky odráží ve výsledné ceně bytu. Nejinak je tomu u cen stavebních materiálů, i ony jsou tedy jedním z faktorů, které hrají v neprospěch stabilizace či poklesu cen bytů,“ řekl Soural.

Podle jeho slov stavební materiály nejsou ale zdaleka hlavním faktorem zdražení. Do zvyšujících se cen bytů se promítá zejména velmi vysoká poptávka, ale také omezená nabídka spojená s velmi komplikovaným a pomalým povolováním.

Čeho je málo, to je bohužel drahé. K nižším cenám bydlení by pomohlo dodržování termínů pro vyřizování všech nutných povolení.
Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema

„Pokud se tohle nezmění, nepřijde ani snížení cen. Nabídka a poptávka jsou totiž tím hlavním, co určuje cenu, a to nejen u bytů, ale i u všeho ostatního. Čeho je málo, to je bohužel drahé. K nižším cenám bydlení by pomohlo dodržování termínů pro vyřizování všech nutných povolení, kterých je v současnosti třeba několik desítek, a především pak zjednodušení a zrychlení celého procesu povolování. Pokud se tak nestane, byty budou dál nedostatkovým zbožím,“ vysvětlil Soural.

Reklama

Související témata:

Doporučované