Hlavní obsah

Zdražování dožene i masožravce. Uzené, šunka a párky podraží

Karel Pilčík je majitel a šéf společnosti MP Krásno, která patří s 3,5miliardovým obratem do pětice největších producentů masných výrobků.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na seznam položek, které zdraží, se přidá i maso a masné výrobky. Například majitel MP Krásno počítá s navýšením cen v průměru o desetinu.

Článek

Dražší energie, doprava i obalový materiál a k tomu tlak na mzdy a ekologii. Důvody, proč od nového roku zdraží masné výrobky. Producenti už řetězcům poslali nové ceníky – ty jsou o deset procent výš.

„Je to dáno tím, co se děje kolem nás. Zdražuje vše, co potřebujeme k tomu, abychom uzeninu vůbec vyrobili,“ řekl pro SZ Byznys Karel Pilčík, majitel a šéf jednoho z největších producentů masných výrobků v zemi a zároveň předseda Českého svazu zpracovatelů masa.

Zdražují energie, suroviny i potraviny. Zdraží také maso?

Samozřejmě že zdraží. Maso jako takové očekáváme, že zdraží od příštího roku, už letos nám ale šlo nahoru vše další – pomocné suroviny, jako je třeba koření, energie, rostou nám mzdové náklady. Nic jiného než zdražit nám tedy nezbývá.

Viděl jsem předpověď jedné banky, která odhaduje, že v případě, že by se Green Deal uplatňoval naplno, zdraží vepřové maso o 100 procent.
Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa

O kolik procent zdražíte?

Musíme zdražit o deset procent od Nového roku.

Vždyť ale třeba vepřová pečeně meziročně zlevňuje a je jí nadbytek. Tak proč musíte zdražovat?

Vepřová pečeně je v Evropě sezónním a přebytečným zbožím. Pokud se ji nepodaří vyvézt na východ, tak se jí výrobci zbavují na evropském trhu za nízké ceny, což se děje právě nyní. Například v roce 2019 ale právě pečeně stála o 60 procent více. Právě z důvodu exportů mimo Evropskou unii. Vy jako MP Krásno už teď posíláte do řetězců jiné ceníky? Ano, snažíme se naše odběratele už upozorňovat, že takové procento nárůstu bude. Je to dáno tím, co se děje kolem nás. Zdražuje vše, co potřebujeme k tomu, abychom tu uzeninu vyrobili.

Koření o pětinu, kartony o polovinu víc

Pojďme si tedy rozebrat ty jednotlivé nárůsty u vašich nákladů.

Když vezme plán na příští rok, počítáme s tím, že koření půjde zhruba o 20 procent nahoru. Fólie šly o 25 až 30 procent, teď je navíc poptávka po těch recyklovatelných, které jsou ještě násobně dražší. Ekologicky se určitě dá žít, ale všechno pro nás bude dražší.

Etikety na výrobky šly o padesát procent výš, to samé energie. Doprava je dražší o dvacet procent. Nás bude měsíčně jenom doprava stát o pět set tisíc korun víc. Nafta na začátku roku stála velkoobchodně 20 korun a dnes stojí 27 až 29 korun.

Pak to jsou kartony, ty šly o padesát procent a nemůžeme si vybírat. Nové nikdo neudělá, takže buď si vezmeme ty, které jsou, nebo bohužel.

EkoKom šel také významně nahoru. AdBlue stálo 6,50 Kč za litr, teď nám přišlo oficiálně, že bude stát 17,50 Kč. Na benzinkách ho však teď kupujeme za 70 korun.

Tato doba nahrává hackerům

A máte ho dostatek, nebo ho za tyto ceny musíte kupovat?

Náš dodavatel avizuje, že neví, kolik dodá. A nemůžeme ani naše požadavky navýšit, můžeme objednat jen dva kubíky, jako tomu bylo v minulosti. Kubík je pro nás na 14 dnů. Protože nevíme, kolik nám přijde, nakupujeme právě za těch 70 korun u benzinky.

Tato doba nahrává hackerům, kteří auta budou odblokovávat. Bude se jezdit bez toho a místo toho, aby to šetřilo životní prostředí, to bude úplně naopak.

To desetiprocentní zdražení bude plošné, nebo něco vylétne víc?

My bychom byli rádi, protože děláme široký sortiment, kdyby nám to šlo skoro na všechny výrobky.

Evropská strategie přinese další zdražení

Jak moc ovlivní ceny do budoucna i ekologické cíle obsažené ve strategii „od vidlí po vidličku“, o kterých teď mluví Evropa?

Uvidíme, jak to opravdu bude. Pokud tak, jak se teď naznačuje, zemědělci budou mít velké problémy a dopadne to na ně opravdu hodně. V té strategii se mluví například o zvířatech, která by měla jít o 30 procent dolů. Pak nevíme, čím budeme ta pole hnojit a kde budou ty výnosy. Jestli budou výnosy menší, zdraží se úplně vše. Ať už jsou to mouky, nebo zvířata, která ubydou.

U čeho to bude mít největší vliv a proč?

Bude to zejména u vepřového. Viděl jsem předpověď jedné banky, která odhaduje, že v případě, že by se Green Deal uplatňoval naplno, zdraží vepřové maso o 100 procent. Němečtí tradiční uzenáři už vyrábějí veganské maso. Není to cesta i pro Česko?

Zčásti asi ano. V Německu se před několika lety odhadovalo, že to může být asi sedm procent spotřeby „uzeniny“. Dnes se ta čísla pohybují okolo tří až pěti procent. Český trh je poměrně konzervativní, ale já to v žádném případě nepodceňuji. Někdo se tak rozhodl žít, ale člověk maso potřebuje, je všežravec. Dá se tak žít, ale ti lidé by měli být vzdělaní tak, aby do těla dostali vše potřebné.

Reklama

Doporučované