Hlavní obsah

Zdražování je cenou za to, že jsme nesoběstačná montovna, píší čtenáři

Foto: Maxx-Studio, Shutterstock.com

Čtenáři komentují růst cen.

Reklama

Tuzemské výrobní podniky se potýkají s vlnou růstu cen surovin, která podle nich zdraží výrobky. Čtenáři jako příčiny vidí například závislost Česka coby montovny na dovozu či nerovné podmínky firem oproti čínské konkurenci.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o očekávané vlně zdražování.

Jaroslav Ehl: A tady se naplno projevuje naše technologická síla montovny. Děláme obrovské množství všeho možného, ale v podstatě naprosto jednoduché komponenty pro světové koncerny. Výroba je již plně automatizována a cena lidské práce na dílech je v řádu haléřů. Pak každý posun materiálových cen znamená katastrofu. Ale pozor! Toto není v silách podnikatelů změnit. Zkrátka východní země jsou stále jen zdroj surovin a levné práce a žádný z nadnárodních koncernů vás do systému nepustí. Pokud jste v dodavatelském řetězci na třetím místě, můžete se považovat za velice úspěšnou firmu.

Martin Hušek: Za to všechno ale může tento systém, který se zde nastavil. Naše firma kupuje stále dráž, protože suroviny zdražují, ale naše konkurence v Číně je schopná vyrábět za zlomkové ceny. Nyní Čína staví fabriku v Maroku, kde nebudou dodržovat žádné ekologické normy, ale Evropa od nich bude nakupovat díly na svá zelená elektroauta.

Miroslav Vinkler: Nikdy se nikomu nepodařilo oblbnout zákony trhu. Natiskly se biliony ničím nekrytých eur a dolarů, kterými se dopuje přání politiků a ekonomů o tzv. ekonomickém růstu. Čtyřicet procent všech dolarů v současném oběhu vytiskl Fed za poslední dva roky. Nezdražuje se, ale výrazně klesá hodnota peněz. Jejich reálná směnná hodnota se snižuje, protože je jich prostě moc. A naopak věci, které mají skutečnou hodnotu, si svoji hodnotu ponechávají (nemovitosti, komodity, akcie a koneckonců i ty bitcoiny), a abyste je získali, musíte prostě dát více (znehodnocených) peněz.

Petr Huvar: Ona to ve skutečnosti nebude vlna zdražování, ale inflace. U nás o to horší, protože ekonomika je totálně vykradená a dluhy a úroky z dluhů nesplatí ani pravnuci. Hlavně to nesvádět na covid, protože devastace ekonomiky jde ruku v ruce s levicovými vládami již léta.

Josef Csukas: Nejsme v ničem soběstační, nic nevyrábíme, pouze montujeme. Já třeba nemohl nikde sehnat hřebíky. Po dlouhém pátrání na internetu jsem objevil u jedné firmy dvě krabice. Potřeboval jsem jich pět. Zakázku jsem udělal částečně a čekal jsem, jestli někdo něco přitáhne z Číny. Po 15 dnech jsem se dočkal. Jsou to pouze hřebíky, co potom ostatní firmy, které potřebují jiné věci? Zoufalá situace, nechat to zajít tak daleko, že když se soudruzi v Číně na EU naštvou, tak my si tu ani neutřeme zadek.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Pavel Novák: Suroviny letí nahoru (dodáváme do sléváren a automotive) a spousta firem z naší branže už přestává některé výrobky vyrábět, nejsou schopné nárůst cen přenést do výrobku. Má to ale jeden dopad: firmy nebudou vyrábět, nebudou produkovat zisk a to přinese další snížení odvodů do státního rozpočtu - DPH, daň ze zisku, daň ze mzdy, odvody za zaměstnance atd. Stát, potažmo šílená Alena, si zvykl rozhazovat na všechny strany a teď babo raď, kde brát a nekrást – půjčí si další miliardy.

Aneta Svinková: Vidím to v naší firmě, vyrábíme kartony a krabice a polystyrenovou výplň. Na lepenku-papír čekáme i dva měsíce – prostě není. A cena šla o 40 % nahoru, u polystyrenu o 75 % nahoru. A v obchodech se všechny ceny zvedají ze dne na den.

Petr Klimánek: Zatímco se v řadě ostatních zemí EU, jako například ve Španělsku, Irsku, Slovinsku, Řecku a v lednu také v Německu, naplnila očekávání v souvislosti s koronavirovou krizí a místo inflace ceny klesaly, tedy došlo k deflaci, Česká republika šla tentokrát proti proudu. Mezi možné důvody tohoto vývoje patří celkový nárůst mezd, zdražování potravin, energií nebo vyšší spotřební daň na alkohol a tabákové výrobky. Dalším relativně nepatrným, ale nezanedbatelným důvodem může být i ztížená logistika zboží z důvodu situace a opatření v různých zemích a z toho plynoucí možné navýšení cen zboží. Náhlé zatažení za ruční brzdu ekonomiky tedy následně nezpůsobilo pokles cen, ale překvapivě vysokou inflaci. Tím bude smazán pro důchodce růst důchodů a vymaže se i zrušení superhrubé mzdy. Do toho může ještě vstoupit QE (kvantitativní uvolňování) ČNB, což umožní nový zákon o bance.

Reklama

Doporučované