Hlavní obsah

Zdražování na čerpacích stanicích dostalo naftu nad 32 korun za litr. A bude pokračovat

Pohonné hmoty v ČR zdražily, cena nafty překonala 32 korun.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tankování dieselu a Naturalu 95 se řidičům po týdnu opět o něco víc prodraží. Důvodem je podle analytiků hlavně stále blížící se zimní motoristická sezóna. Cena nafty se zvýšila bezmála o 20 haléřů. Benzin rostl poněkud volnějším tempem. Nejvíce stojí pohonné hmoty v hlavním městě a nejméně pak v jižních Čechách.

Článek

Pohonné hmoty v ČR v uplynulém týdnu zdražovaly. Průměrná cena nafty se po dvou měsících dostala opět nad 32 korun za litr. Diesel se prodává za 32,04 Kč/l, což je o 18 haléřů více než minulou středu. Benzin Natural 95 zdražil o sedm haléřů na průměrných 32,57 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Zdražování bude pokračovat

„V nejbližším týdnu předpokládáme růst cen benzinu a nafty o pět až 15 haléřů. Nafta zdraží více. Cena severomořské ropy Brent se po skokovém zdražení vrací zpátky na úroveň dosahovanou před útoky na ropná zařízení v Saúdské Arábii z předminulého týdne. Momentálně je cena ropy Brent 62 dolarů za barel. Růst cen pohonných hmot se díky tomu brzy zastaví,“ řekl dnes ČTK analytik Finlordu Boris Tomčiak.

Nejdražší paliva jsou v současné době v Praze. Benzin u tamních čerpacích stanic řidiči natankují průměrně za 32,96 Kč/l. Jeho cena ale nikdy v republice neklesla pod průměrných 32 korun. Nafta stojí v hlavním městě průměrně 32,53 Kč/l.

Nejlevněji se pohonné hmoty prodávají na jihu Čech. Benzin tam stojí v průměru 32,09 Kč/l, litr nafty pak 31,47 Kč/l.

Nafta musí být odolnější, proto zdražuje

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda míní, že důvodem citelnějšího zdražení nafty v porovnání s benzinem je především blížící se zimní motoristická sezóna. „Rafinerie se přeorientovávají na produkci takzvané zimní, nebo dokonce arktické varianty nafty, která je odolnější vůči chladnějšímu, ba přímo mrazivému počasí,“ uvedl.

„Evropské normy žádají úpravu výrobní kvality zimní či arktické nafty, jež se v ČR prodává především v horských oblastech, prostřednictvím přidávání většího množství řídké petrolejové frakce, která tuhne třeba až při minus 50 stupních Celsia. Tyto petrolejové frakce jsou letos podobně jako loni poměrně drahé, což se pak projevuje právě výraznějším cenovým růstem nafty, či dokonce její přechodně vyšší cenou v porovnání s benzinem, jako tomu bylo během loňské zimní motoristické sezóny,“ dodal.

Reklama

Doporučované