Hlavní obsah

Zdražování nabírá obrátky. Schillerová slibuje obrat ekonomům navzdory

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Na sobotním brněnském mítinku se potkala ministryně financí Alena Schillerová s příznivci ANO.

Reklama

Už příští týden se čeká zásah České národní banky proti inflaci.

Článek

V obchodech s potravinami to ještě tolik vidět není, ale jinak je nevídané zdražování těžko přehlédnutelné.

Výčet položek, jejichž cena v posledních měsících i třeba jen týdnech vyletěla prudce vzhůru, je bohatý. Dramaticky zdražují stavební práce i materiál, v těchto dnech se první zákazníci energetických společností ze svých faktur dozvídají, že zaplatí za elektřinu a plyn o stovky, někdy tisíce korun víc, dražší jsou i věci běžné spotřeby, třeba oděvy.

Od čtvrtečního zasedání bankovní rady ČNB se už téměř s jistotou očekává radikální zásah, tedy zvýšení klíčových úrokových sazeb. Inflace se stala předmětem vášnivých hospodských i politických debat.

Vicepremiérka Alena Schillerová odmítla v pořadu Partie televize Prima, že by na vysoké inflaci měla podíl vláda. „Inflace je celosvětový trend, u nás opozice tvrdí, že za ni může Babiš a Schillerová. To není pravda,“ uvedla. Vláda podle ní dala a dává lidem dost peněz, aby zvládli ekonomickou situaci v covidové době. „Inflace je importovaná,“ řekla Schillerová.

Problém české vlády je podle místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury její špatné hospodaření. „Část inflace je opravdu dovezená, ale vláda jí pomáhá,“ prohlásil. Vina vlády podle něj spočívá v tom, že napustila do ekonomiky příliš mnoho peněz a tím znehodnocuje úspory občanů.

„Nechtějte po nás tupé škrty, jaké dělaly vlády ODS,“ prohlásila ministryně financí.

ČNB zasáhne ve čtvrtek

Tlaky vládních politiků na ČNB, aby úrokové sazby nezvedala dramaticky, s blížícím se čtvrtečním zasedáním sílí. Vládě totiž vyšší sazby prodraží financování rekordního schodku, do kterého Česko spadlo i vinou koronavirové pandemie. Schillerová tvrdí, že toho se nebojí, protože vláda se předfinancovala, tedy na obsluhu státního dluhu si půjčila ještě za výhodných podmínek za nižší úrokové sazby.

Může se ale také zbrzdit i ekonomický růst, s nímž vláda počítá v návrhu státního rozpočtu.

ČNB tlaku politiků zatím odolává. „Já si zákon o České národní bance vykládám osobně dost extenzivně a to tak, že se nenechám úkolovat ani od vlastní manželky,“ řekl v nadsázce v rozhovoru pro Seznam Zprávy viceguvernér Tomáš Nidetzký.

Současná inflace už dosáhla 4,1 procenta, což je o jeden procentní bod nad toleračním pásmem ČNB a dva procentní body nad jejím cílem.

Pokud by ČNB ve čtvrtek zvedla základní sazbu o 50 bazických bodů – a experti nejčastěji mluví právě o takto dramatickém skoku, udělala by krok, k němuž nesáhla od prosince 1997.

Kdy se zdražování zastaví, si zatím nikdo netroufne říct. Při zemi se dosud drží ceny základních potravin, masa, pečiva, zeleniny, ale zdražování už začalo u zemědělských výrobců a tyto ceny se postupně přelijí do obchodů. Nikdo nepředpokládá, že by začalo zlevňovat bydlení a ceny energií porostou v příštích měsících určitě.

Schillerová ale v debatě řekla, že se inflace v příštím roce vrátí na předcovidové úrovně. Ukazují na to podle ní predikce ministerstva financí.

Nedostatek zboží se potkává se silnou poptávkou, o které svědčí, že podle údajů ČNB odložili Češi během krize na bankovních účtech skoro půl bilionu korun.

Statistický úřad upozornil také na to, že se zvedají mzdy – na jaře v průměru o více než desetinu. A další peníze „mezi lidi“ nalévá stát: plánuje zvýšit platy svých zaměstnanců a nad rámec povinné valorizace Babišova vláda zvyšuje i důchody.

Reklama

Doporučované