Hlavní obsah

Zdražující bydlení je průšvih pro ekonomiku i mladou generaci, píší čtenáři

Foto: Grand Warszawski, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Čtenáři píší své zkušenosti a názory na situaci na trhu s nemovitostmi.

Reklama

Ceny bydlení v Česku budou podle analytiků dál šplhat vzhůru, zdražování očekávají napříč regiony i v Praze. Jak dopady takového vývoje trhu s nemovitostmi vnímají čtenáři?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o aktuálním vývoji na trhu s nemovitostmi, zejména o dalším zdražování.

Jan Hal: Můj pohled není ekonomický, ale spíše sociologický. Ti, co mají zakoupenu nemovitost, mohou být v pohodě. Ale mladí lidé, kteří mají tvořit budoucí generaci, cenu tohoto bytu budou splácet celý život nějaké bance, kdy na konci řetězce sedí nějaký oligarcha a mne si ruce. Síla společnosti je v jejím celku, netěší mne, že na byt někteří lidé, i když jsou schopní a pracovití, nikdy nedosáhnou. Tito lidé si pak pořídí max. 1 potomka, což je průšvih nejen pro ekonomiku, budoucnost ČR, ale dotkne se to každého z nás. Jsem střední generace, pamatuji si, jak někdy v r. 1990 stál tehdejší prezident V. Havel na nějakém sídlišti a podivoval se, v jakých že to „králíkárnách“ lidé bydlí. Dnes jsou tyto panelové domy, v původní hodnotě kolem 100 tis./byt, „obouchávány“ polystyrenem a vychvalovány realitními makléři. Kde jsou slibované startovací byty pro mladé, které mají vzniknout v Praze? Řeší budoucnost a koncepci někdo na celostátní úrovni? Z mého pohledu jde o „ekonomickou genocidu“ českého národa, nevím, komu tyto ceny bytů slouží, ale já z toho radost nemám.

Thomas Veselý: Mám plat v mediánu. A pokud bych chtěl slušný byt 3+1 v Ostravě, tak když budu platit jenom nájem, jídlo, pojistky, energie a nejnutnější věci, tak na byt bez hypotéky našetřím za 20 let v případě, že by ceny zůstaly stejné. Jo, na hypotéku našetřím za 2 roky (10 % hodnoty). Zrovna včera jsem viděl byt, co se v roce 2014 prodal za 1,6 milionu. Teď se prodává za 2,9 milionu. Upřímně nevidím nějak růžovou budoucnost ve vlastním bydlení při těchto cenách nemovitostí.

Vojtěch Brejzek: Bude se zdražovat, dokud se nezrychlí stavební řízení a než přestanou každý rok zvyšovat minimální mzdu, rozhazovat a přidávat peníze všude a všem. Je jasné, že o kolik firma přidá zaměstnancům, o tolik procent se zvedne cena výrobku či produktu. A tak na konci si lidé zase koupí to stejné jako před přidáním. A když je na trhu něčeho málo, je to drahé.

Roman Králík: Nájemní bydlení je normální ve většině Evropy, jen u nás si všichni myslí, že se musí upsat bance na 30 let. Cena bytů a nájmů je dána nabídkou a poptávkou. Kdyby se všichni necpali do Prahy a velkých měst, nebyl by tu přebytek poptávky.

Martin Grulich: Ostrava, byt 3+1, který jsem kupoval před 6 lety v cca 40 let starém paneláku, stál 1,3 milionu. Dnes stejný stojí přes 2 mega. Je to ostuda této vlády a státu, když králíkárna v 50 let starém paneláku stojí přes 2 miliony. Za ty prachy bych to dnes už nekupoval ani omylem.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Ondřej Šebesta: Co si budeme, tohle je jeden z dopadů tragického působení naší vlády. Všichni důchodci a další příjemci všech možných sociálních dávek zaslepeně tleskají naší vládě, že jim dává pořád víc a víc úplatků. Na druhou stranu nikdo z nich si neuvědomuje, že každý ten úplatek je vykompenzován nárůstem cen v jiné oblasti, takže ve výsledku jsou na tom pořád stejně, ne-li hůř než 10 let zpátky. Ale naše super vláda přece řeší EET, migranty a podobné nesmysly. To, jestli mají vlastní obyvatelé kde žít, je nezajímá.

Kamil Řípa: Pokaždé to samé. Házet vinu na vládu, stát nebo sousedku odvedle, že já na to nemám. Primárně je každý svého štěstí strůjcem. Abych mohl koupit byt, tak jsem od 14 let začal podnikat. Je to trochu již ohraná písnička, ale když ostatní lítali po klubech a naháněli holky po víkendech, tak já jsem dělal. Ti, co kalili víkend co víkend, bydlí nyní v nájmech. Já se svojí rodinou ve 4+kk v Praze, ve svém a s malou hypotékou. Ceny bytů a domů jsou drahé do takové výše, co jsou ochotni kupující zaplatit. To je celé. Na vlastnictví nemovitosti však nevzniká žádné právo tak jako na právo bydlet. Posledních několik let šly mzdy závratně nahoru. Ceny bytů tento růst kopírují plus se přidá jejich logické časové zhodnocení, to dělá ty nynější ceny. Takže ano, bydlení je drahé. Ale vždy může být hůř – viz asijské země.

Reklama

Doporučované