Hlavní obsah

Zdražující elektřina přihrála ČEZu přes 11 miliard korun čistého za pololetí

Foto: ČEZ

Temelín, jaderná elektrárna společnosti ČEZ.

Reklama

Společnost ČEZ ve zveřejněných výsledcích potvrdila, že za celý letošní rok očekává zisk mezi 17 a 19 miliardami korun.

Článek

Pro akcionáře ČEZu to zní jako balzám. Pro ty, kteří potřebují elektřinu, už méně.

Elektrárenská společnost potvrdila ve zveřejněných výsledcích za první pololetí, že zdražující elektřina ji aspoň částečně vrátila do někdejších zlatých časů, kdy na přelomu století polostátní energetický kolos spolehlivě dodával nejen proud, nýbrž i desítky miliard do státního rozpočtu.

Za čistým ziskem 11,2 miliardy korun v prvním pololetí stojí vyšší výroba a pak právě fakt, který budou opačně než ČEZ vnímat jeho zákazníci – prudce se zvyšující ceny elektřiny.

ČEZ přesně podle zažitých pravidel zveřejnil výsledky za uplynulý kvartál ještě před otevřením burzy v Praze, pro kterou bude důležité potvrzení, že za celý letošní rok vedení firmy očekává EBITDA mezi 57 a 59 miliardami korun a čistý zisk od 17 do 19 miliard.

ČEZ také oznámil, za kolik prodal elektřinu pro příští období. I tady se potvrzuje, že ceny půjdou nahoru.

Na rok 2020 má ČEZ vyprodáno ze 73 procent a přitom dosáhl kontraktů při průměrné ceně 42,3 eura za megawatthodinu, tedy o euro víc než v předchozím čtvrtletí.

Na rok 2021 pak má prodánu necelou polovinu produkce za 43,6 EUR/MWh – a i to je cena o 1,5 eura vyšší, než když prodával koncem března.

„Výsledky prvního pololetí naplnily naše ambiciózní očekávání zejména díky dodatečným ziskům z obchodování s komoditami,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Společnost ČEZ prožívá revoluci ve svém směřování. Na poslední valné hromadě – zabrala rekordních bezmála dvacet hodin – schválila změnu své strategie, která ji vrátí zpátky domů. Firma opouští některá svá zahraniční aktiva (například v Rumunsku, Turecku či Polsku) a hodlá víc investovat na svém domácím trhu.

Vývoj dividendy ČEZu od počátku století.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

Nejnovějším příkladem, že takto postupovat chce, je její nedávné vyjádření, že si pojistila možnost převzít těžbu lithia v České republice, pokud se výnosnost ložiska zkoumaného v Krušných horách ukáže jako zajímavá. ČEZ poskytl úvěr ve výši dvou miliard eur australské společnosti European Metals Holdings Limited, která rozvíjí projekt těžby lithia a cínu na Cínovci.

Majoritním vlastníkem firmy je stát prostřednictvím ministerstva financí – vlastní 70 procent akcií. V současné době se diskutuje o možné stavbě nového bloku v jaderné elektrárně Dukovany. Vláda na začátku července schválila, že investorem má být dceřiná firma ČEZ. Energetická firma ji však bude moci za určitých podmínek předat státu.

Reklama

Doporučované