Hlavní obsah

Ze 106 milionů na půl miliardy. Zakázka z éry Marksové se prodražuje

Někdejší ministryně Michaela Marksová v roce 2017 tvrdila, že IT zakázka je na ministerstvu práce před dokončením.

Reklama

Ministerstvo práce potřebuje dalších 430 milionů na aplikaci, která měla být hotová už v roce 2017.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stalo se před čtyřmi lety: na zasedání poslaneckého výboru se jedno dubnové úterý k mikrofonu posadili zástupci ministerstva práce a sociálních věcí.

Atmosféra nebyla zrovna přátelská, mírně nabroušení poslanci chtěli vědět, kdy už konečně na ministerstvu spustí novou strategickou IT aplikaci, přes kterou tečou miliardy vyplácené podpory v nezaměstnanosti.

Ministerští úředníci slíbili, že už zbývají jenom nezbytné testy a 1. listopadu začne vše běžet.

Jak to dopadlo? Aplikace ve skutečnosti není stále hotová. A hlavně – původní cena měla být 106 milionů, ministerstvo však za ni dosud utratilo už 270 milionů. A plánuje, že na dokončení a provoz bude potřeba ještě dalších 430 milionů.

Příběh informačního systém pro výplatu dávek může sloužit jako ukázkový případ, jak se před lety na ministerstvu práce rozdělovaly tendry na klíčové stamilionové IT projekty. A jak kvůli tomu budou ještě další roky létat miliardy.

„Takhle se tady v minulosti schválně podstřelovaly ceny i termíny dokončení,“ říká nyní končící ministerský náměstek Robin Povšík (ČSSD), zodpovědný za IT.

Mimochodem, jeho nadřízená, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), v roce 2018 slíbila, že do tří let všechny problémy zděděné po předchůdkyni Marksové vyřeší. Nestalo se – miliardové výdaje bude mít ministerstvo i v následujících letech.

Peníze se utratily, hotovo není

Zakázka na nový systém pro výplatu podpory v nezaměstnanosti se zrodila v roce 2015, kdy na ministerstvo přišla Michaela Marksová (ČSSD). Úkol od vlády tehdy zněl, aby takzvaně přesoutěžila letité smlouvy, které zajišťovaly tržby především společnosti OKsystem – ta pro ministerstvo pracovala od 90. let.

Ministryně Marksová si jako hlavního architekta změny přivedla náměstka Roberta Baxu, do té doby manažera v jedné IT firmě. Právě on na výše zmíněné schůzi poslance sociálního výboru ujišťoval, že systém využívaný úřady práce bude spuštěn 1. listopadu roku 2017. Už tehdy šlo o několikátý termín dokončení, tento už měl být finální.

Pro ministerstvo tuto aplikaci vyvíjela společnost Atos, otevřenou soutěž vyhrála s nabídkou 106 milionů – za vytvoření systému a dvouletý provoz.

Skutečnost je však taková, že právě nyní běží na ministerstvu práce další zakázka na dokončení systému. S odhadovanou cenou 355 milionů. Pokud se ji v chystané soutěži nepodaří nějak zásadně srazit, aplikace, jež měla původně vyjít na 106 milionů, se na konci prodraží na 625 milionů.

„Původní smlouvu z roku 2015 jsme už zkrátka vyčerpali. Podle toho, co jsme si v ní objednali, se už nedala aplikace dokončit. Potřebovali jsme víc a to už smlouva nedovolovala,“ vysvětluje náměstek Povšík.

Ale proč se systém prodraží víc než pětkrát?

Firma Atos na to podrobně neodpověděla, pouze přes svou mluvčí odkázala na dodatky k původní smlouvě, kterou s ní ministerstvo uzavíralo a v níž si objednávalo další a další služby.

Podle ministerstva pak leží příčina právě v éře ministryně Marksové a jejího blízkého spolupracovníka, náměstka Baxy. Resort nyní tvrdí, že v roce 2015 nikdo neprovedl podrobnou analýzu, co má vlastně aplikace umět – takže se až v dalších letech zjišťovalo, co vše chybí a je potřeba doprogramovat.

V některých případech na chybějící funkce systému museli upozornit sami zaměstnanci úřadů práce, kteří s ním měli v budoucnu pracovat. Na začátku se počítalo s tím, že na vývoj nových funkcí systému bude potřeba 11 milionů. Ve skutečnosti stály 100 milionů.

IT náměstek Baxa navíc rozjel několik soutěží na nové dávkové systémy najednou. A protože jsou tyto aplikace provázané, zpoždění jedné znamenalo skluz i těch dalších.

Jinými slovy to řekl v roce 2018 i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který prověřoval miliardové výdaje na ministerské IT. „Zjištěný stav vyhodnotila skupina kontrolujících tak, že původní zadání ve skutečnosti neodpovídalo reálným potřebám ministerstva práce a sociálních věcí,“ uzavřeli věc kontroloři.

Utíká 30 milionů měsíčně, spočítal NKÚ

Další důvody zpoždění a prodražení stamilionové aplikace na podporu v nezaměstnanosti jsou podle současného vedení ministerstva objektivní: když loni na jaře propukla pandemie, vrhli se zdejší „ajťáci“ částečně na jinou práci – například na program Antivirus na podporu podnikatelů.

A také se během let měnily sociální zákony, což vždy znamená i zásah do IT aplikací, které je potřeba upravit. „Každá taková změna se vám okamžitě promítne. A to všechno stojí peníze,“ říká náměstek Povšík.

Každopádně stav, kdy stát na jedné straně platí současným dodavatelům aplikací a navíc několik let i firmám, jež vyvíjejí nové (a tento vývoj se stále protahuje), označil NKÚ už ve zmíněné kritické zprávě za nehospodárné plýtvání.

V řeči čísel: u systému na podporu v nezaměstnanosti stát podle kontrolorů přicházel o milion korun denně.

Bývalý náměstek Baxa, který velkou IT revoluci v roce 2015 spustil, na otázky neodpověděl. Nekomentoval ani to, proč v roce 2017 tvrdil, že je aplikace před dokončením. Zároveň však práci a dotazy novináře označil bez bližšího upřesnění za „neobjektivní“.

Na žádost o vyjádření nereagovala ani někdejší ministryně Marksová.

V roce 2018 však postupné prodražování systému vysvětlovala tím, že cena uvedená v původní smlouvě byla jen orientační. Dopředu se podle ní počítalo s tím, že se platby budou během čtyřletého trvání navyšovat podle požadavků ministerstva.

I to je věc, kterou NKÚ vypíchl jako základní chybu: některé smlouvy na ministerstvu neměly takzvaně strop, tedy mohly se libovolně navyšovat. Ostatně i tohle vedlo NKÚ k tomu, že po kontrole podal na policii několik trestních oznámení.

V současné době tedy ministerstvo hledá firmu, jež rozpracovanou aplikaci, na kterou už padlo 270 milionů, dokončí a bude ji po čtyři roky provozovat. Počítá se, jak už zaznělo, že na to padne dalších 430 milionů.

Tak jako v jiných stamilionových soutěžích ministerstva práce se to zřejmě neobejde bez vleklých sporů. Společnost OKsystem, dnešní provozovatel aplikace, napadl zakázku u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Tvrdí, že ze zadání zakázky nemohli uchazeči pořádně vyčíst, co po nich vlastně ministerstvo chce a co konkrétně aplikaci chybí k dokončení.

„Je to jako zakázka na dodělání nedostavěného mostu, ale k nacenění práce dostanete jen část stavebních podkladů s tím, že pokud uspějete, ponesete odpovědnost za celou stavbu,“ říká šéf firmy OKsystem Vítězslav Ciml.

Reklama

Doporučované