Hlavní obsah

„Někdy se celá pravda říct nedá.“ Straníci hájí Hamáčka a jeho kamufláž

Foto: SZ Michal Šula

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

Sociální demokraté stále věří, že Jan Hamáček nechtěl odcestovat do Moskvy v době, kdy už byl informován o ruské roli ve vrbětickém výbuchu.

Článek

Poslanci z komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství měli po čtvrtečním jednání s jeho šéfem Janem Berounem jasno - nejsou žádné pochyby o tom, že Jan Hamáček skutečně chtěl odcestovat do Moskvy a nešlo o žádnou kamufláž. A to v době, kdy už věděl o ruském podílu na výbuchu ve Vrběticích.

Vysoce postavení sociální demokraté ale stále věří verzi svého předsedy, že oznámená cesta byl jen úhybný manévr.

„Já jsem na té komisi nebyla, vy nejste ústavní činitel, takže jste tam také nebyl. Nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat,“ odmítla se vyjádřit ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Já si myslím, že za těch pár dnů nenastala žádná nová skutečnost. Je to velmi nespravedlivé. Já Jana Hamáčka velmi dobře znám a stojím za ním,“ hájila kolegu Maláčová.

Podobně mluví i nový místopředseda ČSSD Jiří Běhounek. „Co řekl pan Beroun, jsem neslyšel, vy snad ano? Cesta byla plánovaná, veřejně to bylo známo, neuskutečnila se z jasných důvodů a hotovo. Manévr naprosto normální, takových cest bylo plánováno a zrušeno mnohem více. Janu Hamáčkovi věřím,“ uvedl pro Seznam Zprávy Běhounek.

Podle Běhounka jde o snahu poškodit šéfa ČSSD, který má v celé vrbětické kauze nezpochybnitelné a skvělé výsledky. „To není ratio, ale snaha o poškození Jana Hamáčka a ČSSD jen proto, aby nedej bože nebyl jeho přínos výrazněji vyzdvihován,“ dodal Běhounek.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek poukázal na to, že podle členky komise Jany Černochové Beroun nepotvrdil, že by se na schůzce probíral výměnný obchod s Ruskem.

Na otázku, zda by měl Hamáček osvětlit, jaké byly skutečné účely cesty, Zaorálek odpověděl vyhýbavě. „Já u toho nebyl, tak sám nejsem schopen posoudit, co lze a nelze ozřejmit a do posledního kousku vysvětlit,“ řekl Zaorálek.

Sám prý byl jako ministr několikrát v situaci, kdy kvůli spolupráci se zpravodajskými službami nemohl vždy odtajnit celou pravdu. „Často mě velice žralo, že jsem nemohl vystoupit a říct pravdu, zvlášť, když jsme byli někdy napadáni, že jsme zpackali akci. Já jsem věděl, jaká je realita a těžce jsem to nesl,“ dodal Zaorálek.

Někteří straníci ale volají po tom, aby Hamáček cestu vysvětlil alespoň uvnitř strany. Šéf ČSSD na Vysočině Petr Krčál například čeká, že Hamáček svolá krajské předsedy, aby obrysy kauzy objasnil.

„Kauza Vrbětice ČSSD před volbami neskutečně poškozuje a velmi výrazně oslabuje pozici sociální demokracie,“ řekl ČTK předseda ČSSD v Ústeckém kraji Radek Scherfer. V reakci na současné dění kolem Vrbětic podle něj nechtějí být někteří lidé v kraji na kandidátce ČSSD.

Rakušan: Hamáček cestu skutečně plánoval

Na zasedání sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství zaznělo ve čtvrtek klíčové svědectví ředitele vojenské tajné služby Jana Berouna. Ten se účastnil schůzky 15. dubna s Janem Hamáčkem, na které podle informací Seznam Zpráv zazněl plán ohledně cesty do Ruska.

„Cesta do Ruské federace byla panem vicepremiérem Hamáčkem plánována, což není v souladu s tím, co jsme slýchali v minulých týdnech,“ řekl ve čtvrtek po jednání a vystoupení Jana Berouna šéf poslanecké komise Vít Rakušan (STAN).

Podle Rakušana se na schůzce neprobíralo, že by mělo jít o úhybný manévr, podle poslankyně Černochové Beroun Hamáčkovi cestu 15. dubna nedoporučoval. Beroun podle ní také potvrdil, že Hamáček hovořil o nákupu Sputniku, nepotvrdil ale výměnný obchod s Vrběticemi.

Reklama

Doporučované