Hlavní obsah

Že jsem neviditelný? Ročně zajistíme 7 miliard z trestné činnosti, dřív to nebyla ani miliarda, říká šéf žalobců

Dvě minuty z Výzvy s Pavlem Zemanem: Kdyby si prezident lépe zanalyzoval naše zprávy, zjistil by, co se změnilo.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se stal nedávno terčem kritiky prezidenta Miloše Zemana. Ten dokonce v současné vyhrocené situaci, kdy jsou svolávány demonstrace na podporu nezávislé justice, jako jediný politik naznačil, že by mohl být Pavel Zeman odvolán pro svou nečinnost.

Článek

„Je tam už osm let a nezanechal po sobě absolutně žádnou stopu,“ vyjádřil se před třemi týdny prezident Miloš Zeman na adresu šéfa žalobců Pavla Zemana, s nímž je už druhým rokem v konfliktu, neboť Pavel Zeman odmítl přijít na schůzku na Hrad s odvoláním, že to v době, kdy žalobci dozorují kauzu Lesní správy Lány (spadající pod Kancelář prezidenta republiky), není zrovna vhodné.

Zasáhnout proti komukoliv

„Kdyby si lépe zanalyzoval některé naše zprávy o činnosti, tak by došel k tomu, jak se nejvyšší státní zastupitelství vyvinulo v poslední době,“ říká ve výzvě Pavel Zeman.

Na otázku, jaké státní zastupitelství tedy najde jeho nástupce, pokud se vláda rozhodne k jeho výměně, odpovídá: „Najde státní zastupitelství, které ve spolupráci s policií a soudy zajišťuje výnosy z trestné činnosti ve výši 7 miliard ročně. Před mým nástupem to byla necelá miliarda. Najde státní zastupitelství, které ve spolupráci se soudy ukládá peněžité tresty ve výši osmnácti procent, před pěti lety to byla necelá čtyři procenta. Najde státní zastupitelství, které se nebojí zasáhnout proti komukoliv, čímž zachovává rovnost občanů před zákonem.“

Celý pořad Výzva s Pavlem Zemanem sledujte zde:

Nenecháme se ovlivnit přáním premiéra. Šéf žalobců Zeman o hledání trestných činů v auditu o Babišově střetu zájmů.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

I Unie státních zástupců se nedávno ohradila proti prezidentově kritice, když poukázala na to, že teprve za Pavla Zemana se státní zastupitelství začala pouštět do opravdu velkých kauz sahajících i do politiky.

Hledání trestných činů v bruselském auditu

Ve Výzvě se Pavel Zeman dále vyjadřuje k analýze, kterou na základě nedávné předběžné auditorské zprávy Evropské komise o střetu zájmů Andreje Babiše a dotacích pro Agrofert zpracovává státní zastupitelství.

Šéf žalobců před čtyřmi týdny oznámil: „Zjištění v dokumentu jsou závažná a mohla by zavdávat podezření z trestného činu.“ V rozhovoru teď popisuje, proč tuto větu oznámil a v jakém stadiu příprava analýzy je.

Odpovídá i na otázky, zda se žalobci kvůli výrokům premiéra Babiše, že v žádném střetu zájmů není, neocitají pod tlakem, jaké rozhodnutí se od nich očekává, a mluví i o několika variantách, kdy a jak by mohl na Nejvyšším státním zastupitelství skončit.

Podívejte se na celý pořad Výzva s Pavlem Zemanem.

Reklama

Doporučované