Hlavní obsah

Merkelová slábne? Vyrostli razantní politici, co razí národ sobě a mají na všechno řešení, říká diplomat

Tomáš Kafka, diplomat a germanista, ve Výzvě Seznamu. O třinácti letech vlády Angely Merkelové i sudetoněmecké otázce.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

O Německu jsme si zvykli uvažovat, jako by to byl kus nábytku. A my nevíme, kam ho postavit, říká Tomáš Kafka.

Článek

Angela Merkelová o sobě kdysi řekla, že v hodinách atletiky nebyla dobrá na sprinty, ale na dlouhé tratě. A její politická kariéra, kdy je třináct let v čele Německa, tomu přesně odpovídá, míní diplomat a germanista Tomáš Kafka, který aktuálně vede odbor států střední Evropy na Ministerstvu zahraničních věcí.

„Kancléřka možná v Evropě přichází o některé tradiční spojence, ale především přichází o své dřívější kouzlo. V prvních krizích, kterým Evropa čelila, totiž reprezentovala politiku určitého optimismu. A ten už vyprchal,“ míní zkušený kariérní diplomat, který pracoval na ambasádě v Berlíně, byl i velvyslancem v Irsku.

To, že Merkelová ztrácí podporu doma, je podle něj ovšem dáno vícero faktory, rozhodně za tím nestojí jen aktuální migrační krize. „Dnes je poptávka po silném lídrovi, obhájci národních zájmů, který lidem říká, že chápe všechno nejlíp a ví, co s tím udělat. V tomto ohledu musí Angela Merkelová působit nepřesvědčivě.“

Kafka promluvil i o tom, proč Čechy stále tolik hněte sudetoněmecká otázka. „Každý národ si vybírá nějaké téma z 20. století, kterým se zaobírá. Češi si mohli vybrat osmačtyřicátý rok či okupaci v osmašedesátém, ale vybrali jsme si odsun. Navíc máme v Němcích parťáky, ti to řeší ještě víc než my,“ popisuje ve Výzvě někdejší šéf Česko-německého fondu budoucnosti Kafka, proč nedávná slova Angely Merkelové o násilném odsunu Němců po válce vyvolala tak silnou reakci.

Proč se poválečnými událostmi ještě stále zabývají sami Němci? Je v nich pořád zakořeněn pocit viníků druhé světové války? Kdy se prvně cítili šťastní? A jak s tím souvisí fotbal? Jaký bude jednou odkaz Angely Merkelové? A kdo ji má šanci nahradit? I nad tím se zamýšlí ve Výzvě Tomáš Kafka. Podívejte se v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? .

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv i na Facebooku.

Reklama

Doporučované