Hlavní obsah

Ze Salvadoru vyrazily do Spojených států další dvě karavany uprchlíků

Do USA míří další dvě karavany migrantů.Video: Klára Mališová, AP, Reuters

 

Reklama

Další dvě karavany migrantů vyrazily ze Salvadoru směrem k hranicím Spojených států. Za lepším životem se vydalo podle zpráv agentur celkově kolem tisíce uprchlíků. Ti z nich, kteří chtějí dojít až k americkým hranicím, čeká cesta dlouhá téměř dva a půl tisíce kilometrů. Spojené státy na hranice s Mexikem v reakci na vzrůstající počet migrantů mířících do země poslaly tisíce vojáků.

Článek

Dvě skupiny středoamerických uprchlíků, které ze Salvadoru odešly v neděli a ve středu, zemi opouštějí podle deníku Washington Post kvůli chudobě, násilí, korupci a nezaměstnanosti. Pro mnoho z nich je karavana nejvhodnějším způsobem, jak se bezpečně dostat přes Mexiko.

Karavany salvadorských uprchlíků následují skupinu Hondurasanů, která podle deníku Guardian čítá na tři a půl tisíce migrantů a nyní se nachází v Mexiku. Ti Honduras opustili 13. října. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto o víkendu osobně prostřednictvím videovzkazu nabídl migrantům z karavany dočasné pracovní povolení, pokud zůstanou v jihomexických státech Oaxaca a Chiapas. To ale většina z nich odmítla. Ti, co chtějí v Mexiku zůstat, totiž požadují trvalé pracovní povolení.

Skupina tisíců uprchlíků z Hondurasu v neděli prorazila plot na guatemalsko-mexické hranici. Při střetech s policií tam podle ČTK zemřel jeden Hondurasan, kterého zasáhl gumový projektil, mnoho dalších uprchlíků bylo zraněno.

Honduraská karavana uprchlíků se stala předmětem debat, jež ve Spojených státech probíhají v souvislosti s blížícími se parlamentními volbami, které se uskuteční 6. listopadu. Prezident Trump, který se proti uprchlíkům ostře vyhrazuje a odmítá je do USA přijímat, spolu s dalšími republikány zpochybnil načasování odchodu migrantů. Podle deníku Washington Post americký prezident zvažoval úplné uzavření hranic s Mexikem. Zemím, odkud uprchlíci přichází, pohrozil zastavením finanční pomoci, pokud migrační vlnu nezastaví.

Reklama

Doporučované